Pasaulē
2011. gada 1. septembris, 21:17

Lukašenko sola atbrīvot politieslodzītos

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko cer uzlabot saspīlētās attiecības ar Eiropas Savienību (ES), atbrīvojot politieslodzītos un sarīkojot sabiedrības diskusijas par valsts turpmāko attīstības ceļu, liecina aģentūras "Reuters" rīcībā ceturtdien nonākušais dokuments.

Pagājušajā nedēļā Minsku apmeklēja Bulgārijas ārlietu ministrs Nikolajs Mladenovs, kurš izklāstījis Lukašenko izteiktos priekšlikumus vēstulē, kas nosūtīta ES augstākajai pārstāvei ārlietās Ketrinai Eštonei un ES dalībvalstu ārlietu ministriem, kuru tikšanās paredzēta nedēļas nogalē Polijā.

Kā savā vēstulē raksta Mladenovs, Lukašenko esot piekritis līdz šīs nedēļas beigām atbrīvot vismaz četrus politieslodzītos un atcelt pret diviem citiem izvirzītās apsūdzības. Visi pārējie opozīcijas aktīvisti, kas atrodas ieslodzījumā, tikšot atbrīvoti līdz oktobra sākumam.

Vēstulē arī teikts, ka Lukašenko sarīkošot apaļā galda sarunas ar opozīciju, kurās tikšot apspriesta valsts nākotne. Minska uz šīm sarunām gatava uzaicināt arī ES "viedos vīrus", kas palīdzētu tās noturēt un arī uzraudzītu.

"Uzskatu, ka šīs iniciatīvas, tās īstenojot dažu tuvāko dienu laikā, radīs ES iespēju konstruktīvi iesaistīties Baltkrievijas demokratizācijā," raksta Mladenovs.


LETA