Pasaulē
2011. gada 22. decembris, 08:54

Šogad pasaulē nogalināti 66 žurnālisti

Jauns.lv

2011.gadā pasaulē ir nogalināti 66 žurnālisti un aizturēti 1044, ceturtdien paziņoja starptautiskā žurnālistu tiesību aizstāvības organizācija "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres", RSF).

Starp medijiem bīstamākajām vietām RSF minēja pilsētas Sīrijā, Ēģiptē un Lībijā.

RSF pirmoreiz sastādīja medijiem bīstamāko 10 vietu sarakstu, kurā ir gan Ēģiptes galvaspilsēta Kaira, gan Lībijas pilsēta Misrata un Khuzdaras apriņķis Pakistānas dienvidu provincē Beludžistānā.

Šogad aizturēti 1044 žurnālisti, bet pērn - 535. RSF izskaidroja aizturēto žurnālistu skaita pieaugumu ar šogad notikušajiem tautas nemieriem arābu valstīs, kuru rezultātā gāzti vairāki ilggadēji diktatori, un protestiem citās valstīs, tostarp Grieķijā, Baltkrievijā, Ugandā, Čīlē un ASV.

RSF atzīmēja, ka šogad 20 žurnālisti nogalināti Tuvajos Austrumos un tikpat daudz - Latīņamerikā. Pakistānā nogalināti 10 žurnālisti, un tā bīstamākā valsts žurnālistu dzīvībām otro gadu pēc kārtas.

Starp žurnālistu dzīvībām bīstamākajām valstīm šogad bija arī Kotdivuāras lielākā pilsēta Abidžana, kur nemieros saistībā ar prezidenta vēlēšanu rezultātiem nogalināti apmēram 3000 cilvēku, narkotiku tirdzniecības māktais Verakrusas štats Meksikā, Lusonas un Mindanao salas Filipīnās.

BNS