2012. gada 19. aprīlis, 10:00

Krievija atzīst pārkāpumus Astrahaņas mēra vēlēšanās

Jauns.lv

Pēc plašiem protestiem pret martā notikušo Astrahaņas mēra vēlēšanu rezultātu viltošanu Krievija trešdien atzinusi, ka daži pārkāpumi šajās vēlēšanās tomēr esot notikuši.

Astrahaņas vēlēšanu jautājums kļuvis par sava veida atspēriena punktu opozīcijai, cenšoties iedvest jaunu dzīvību pret valdību vērstajā protestu kustībā, kas kopš prezidenta vēlēšanām jūtami pieklususi.

Jau ziņots, ka, protestējot pret mēra vēlēšanu rezultātu viltošanu, badastreiku pieteicis Krievijas parlamentārās opozīcijas partijas "Taisnīgā Krievija" politiķis Oļegs Šeins, kurš sājās vēlēšanās zaudēja valdošās partijas "Vienotā Krievija" kandidātam Mihailam Stoļarovam.

Pilsētā notikušas vairākas protesta akcijas, uz kurām ieradušies simtiem aktīvistu arī no Maskavas, tostarp populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs un televīzijas zvaigzne Ksenija Sobčaka.

Trešdien Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Vladimirs Čurovs atzina, ka šajās vēlēšanās tomēr notikuši daži pārkāpumi.

"Diemžēl, man jāsaka, ka videomateriāli parādīja dažus īstus procedūras pārkāpumus, kārtojot dokumentus pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas," intervijā telekanālam "Vesti 24 TV" atzina Čurovs, piebilstos, kas šie atklājumi tiks rūpīgi izmeklēti.

Tomēr viņš uzsvēra, ka liecības par krāpšanos, kas varētu novest pie vēlēšanu rezultātu anulēšanas, nav konstatētas.

"Tajā, ko aplūkoju pirmdienas naktī, es neredzēju nekādus falsifikācijas faktus, (..) nekā tāda nebija," viņš piebilda, runājot par vēlēšanu iecirkņos uzstādīto videokameru ierakstiem.

Čurovs informēja, ka secinājumi par iespējamajiem pārkāpumiem Astrahaņas vēlēšanās tiks publiskoti jau šonedēļ, bet galīgais lēmums būs jāpieņem tiesai, kas uz pirmo sēdi sanāks piektdien.

Jau ziņot, ka Šeins, kurš badastreiku pieteica 16.martā, solījis badoties līdz jaunu vēlēšanu izsludināšanai.

Tomēr savos paziņojumos viņš bijis piesardzīgs, esošajā situācijā vainojot galvenokārt vietējās varasiestādes, un Putinam tieši nav uzbrucis.

Saskaņā ar oficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem Šeins vēlēšanās ieguva 30% balsu, kamēr par "Vienotās Krievijas" kandidātu Stoļarovu nobalsoja 60% Astrahaņas iedzīvotāju. Tomēr, kā norāda Šeina atbalstītāji, šāds rezultāts ir teju neiespējams, jo vēlēšanu gaitā kandidātu izredzes uzvarēt bijušas vienlīdzīgas, par ko liecinājušas iecirkņos uzstādītās elektroniskās vēlēšanu urnas.

LETA