Pasaulē
2012. gada 5. maijs, 20:06

Samitu Jaltā neapmeklēs arī jaunais Ungārijas prezidents

Jauns.lv

Arī Ungārijas jaunievēlētais prezidents Jānošs Āders nedosies uz maija vidū plānoto Austrumeiropas un Viduseiropas valstu līderu samitu Jaltā, kurā sakarā ar cilvēktiesību situāciju Ukrainā jau atteikušies piedalīties vairāku citu valstu līderi, paziņojusi Ungārijas Ārlietu ministrija.

Kā ziņu aģentūrai AFP sacījis ministrijas pārstāvis, samits notiek 11.maijā - tieši dienā, kad Āderam jāsāk pilnā apmērā pildīt prezidenta pienākumus.

Atsevišķā paziņojumā ministrija norādījusi, ka šos amata pienākumus nevar atlikt uz vēlāku laiku. Vienlaikus tā atzinusi, ka starptautiskās sabiedrības kritika par "nevēlamām tendencēm" Ukrainā lielā mērā uzskatāma par pamatotu.

Paužot satraukumu par attieksmi pret ieslodzīto bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko, jau iepriekš par lēmumu nedoties uz Jaltu paziņojuši Austrijas, Čehijas, Horvātijas, Igaunijas, Itālijas, Slovēnijas, Vācijas un Bulgārijas prezidenti.

Kā ziņots, turp nebrauks arī Latvijas prezidents Andris Bērziņš.

Ungārijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā norādīts, ka Kijeva nav spērusi nopietnus soļus, lai ievērotu ieslodzīto, tostarp Timošenko un citu opozīcijas politiķu, cilvēktiesības.

Eiropas Komisija (EK) un Austrija arī paziņojušas, ka boikotēs Ukrainā notiekošo Eiropas futbola čempionātu, kura spēles daļēji tiek rīkotas arī Polijā.

Sagaidāms, ka šim paraugam sekos arī Vācija.

LETA