Pasaulē
2012. gada 18. maijs, 19:50

Maskavas dome aizliedz šomēnes iecerēto geju praidu

Jauns.lv

Maskavas dome aizliegusi 27.maijā iecerēto geju praidu, šādu lēmumu pamatojot ar pieņēmumu, ka sabiedrība uz šo notikumu reaģētu negatīvi.

Kā skaidroja par drošības jautājumiem atbildīgā domes amatpersona Vasilijs Oļeiņiks, homoseksuāļu tiesību aktīvistu gājiens "sabiedrībā raisītu negatīvu reakciju".

Turklāt sabiedrība šo gājienu uzskatītu par "provokāciju, kas nodara morālu kaitējumu bērniem un pusaudžiem", brīdināja amatpersona.

Par Krievijas galvaspilsētas domes lēmumu aizliegt praidu piektdien paziņoja homoseksuāļu organizācija "GayRussia".

Praida organizatori bija lūguši atļauju rīkot gājienu, kurā piedalītos līdz 1000 dalībnieku, un pēcāk arī mītiņu Revolūcijas laukumā, kas atrodas netālu no Kremļa.

Kā norāda pasākumu organizatoru pārstāvis jurists Nikolajs Aleksejevs, varasiestādes pasākumu aizliedza, pat neskatoties uz faktu, ka "mēs bijām gatavi pieņemt jebkuru vietu un garantējām, ka nebūs neķītrību un atkailināšanās".

Aleksejevs solīja pirmdien pārstrīdēt Maskavas domes lēmumu tiesā un atklāja, ka praids notiks jebkurā gadījumā.

Pēdējo septiņu gadu laikā šī ir jau septītā reize, kad Maskavā aizliegts praids.

Tādēļ homoseksuāļu tiesību aktīvisti iepriekš bijuši spiesti rīkot nesakcionētus pasākumus, kuru dalībniekus izdzenāja policija un kuros nereti pieredzēti homofobiski noskaņotu protestētāju uzbrukumi.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 2010.gadā kritizēja Maskavas vadības nostāju un lika domei Aleksejevam izmaksāt kompensāciju par diskrimināciju.

LETA