Pasaulē
2012. gada 13. jūnijs, 15:01

Tunisijas eksprezidentam ben Ali aizmuguriski piespriež 20 gadu cietumsodu

Jauns.lv

Tunisijas militārais tribunāls gāztajam valsts prezidentam Zinelabidīnam ben Ali trešdien aizmuguriski piesprieda 20 gadu cietumsodu par dažādām apsūdzībām, tostarp par slepkavībām pērn notikušās tautas sacelšanās laikā, vēstīja ziņu aģentūra TAP.

Ben Ali, kas ir trimdā Saūda Arābijā, tika atzīts par vainīgu "pamudināšanā uz nekārtībām, slepkavībām un sirošanu", teikts tiesas spriedumā lietā par četru jauniešu nošaušanu 2011.gada janvāra vidū Vardaninas pilsētā.

Četri protestētāji tika nošauti valsts austrumu piekrastes pilsētā, kad mēģināja apturēt to, ka no valsts aizlido ben Ali brāļadēls Kaiss. Incidents notika dienu pēc tam, kad pērn 14.janvārī no valsts aizbēga ben Ali.

Upuru radinieki ir apsūdzējuši valsts drošības dienestus par pavēļu došanu policijai atklāt uguni uz pūli.

Piecu līdz desmit gadu ilgus cietumsodus tiesa par saistību ar incidentu piesprieda vairākiem drošības spēku pārstāvjiem. Dažiem sods tika piespriests aizmuguriski.

Prokurors līdzīgā tiesā ir pieprasījis ben Ali nāvessodu par saistību ar līdzīgiem incidentiem, kuros Thalas un Kaserīnes pilsētās gāja bojā vismaz 22 demonstranti.

Ben Ali jau ir aizmuguriski piespriesti vairāk nekā 66 gadi cietumā par citiem noziegumiem, tostarp par izšķērdēšanu, ieroču un narkotiku nelikumīgu glabāšanu, krāpniecību un varas ļaunprātīgu izmantošanu. 

No Tunisijas Ben Ali  aizbēga 2011.gada 14.janvārī un atrada patvērumu Saūda Arābijā. Tunisija  ir izdevusi starptautisku orderi viņa aizturēšanai un pieprasa, lai Saūda Arābija izdotu ben   Ali  un viņa sievu Leilu Trabelsi.

2010.gada decembrī Tunisijā sākās plaši tautas protesti pret valdošo režīmu, kas vēlāk pārgāja arī uz citām arābu valstīm, sākot tā dēvēto arābu pavasari.

BNS