Pasaulē
2012. gada 22. jūnijs, 10:18

Paragvajas prezidentam draud impīčments, pret kuru iebilst citas Dienvidamerikas valstis

Jauns.lv

Paragvajas prezidentam Fernando Lugo piektdien draud impīčments, bet citas Dienvidamerikas valstis iebilst pret viņa atcelšanu no amata bez pienācīga procesa.

Paragvajas parlamenta deputāti ceturtdien negaidīti nobalsoja par impīčmenta uzsākšanu pret Lugo par neapmierinošu amata pienākumu pildīšanu saistībā ar sadursmēm starp policiju un skvoteriem, kurās pagājušonedēļ gāja bojā 17 cilvēki.

Dienvidamerikas valstu apvienība UNASUR ceturtdien reaģēja uz šo Paragvajas parlamentāriešu lēmumu, nosūtot uz šo valsti ministru delegāciju, un Ekvadora brīdināja, ka Paragvajai par prezidenta impīčmentu var draudēt UNASUR sankcijas.  

Ir gaidāms, ka Lugo piektdien izklāstīs argumentus savai aizstāvībai sēdē, kurā parlamenta augšpalātas Senāta deputāti būs tiesnešu lomā. Senāta amatpersonas paziņoja, ka galīgais lēmums tiks pasludināts piektdienas vakarā.

Atzīstot šo politisko krīzi par svarīgu, Dienvidamerikas valstis, kas piedalās ANO ilgtspējīgas attīstības samitā "Rio+20" Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, nekavējoties nosūtīja ministru delegāciju uz Paragvaju. 

Lielāko Dienvidamerikas valstu, tostarp Brazīlijas, Argentīnas, Venecuēlas un Kolumbijas, ārlietu ministri ar vienu lidmašīnu ieradās Paragvajas galvaspilsētā Asunsjonā un devās tieši uz Lugo rezidenci.

UNASUR ģenerālsekretārs Ali Rodrigess no Venecuēlas pauda bažas par Paragvajā notiekošo un sacīja, ka ir jānodrošina "pienācīgs process" un tiesības Lugo aizstāvēties. 

Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea brīdināja, ka Lugo impīčments bez pienācīga procesa varētu novest līdz UNASUR attiecību pārtraukšanai ar Paragvaju, balstoties uz organizācijas hartā ierakstītu "demokrātijas klauzulu".

"Mēs nevaram atzīt jaunu valdību [Paragvajā], un mums varbūt pat būs jāslēdz robežas [ar Paragvaju]. Tā iekšēji var darīt, ko grib, bet tās starptautiska atzīšana būs atkarīga no mūsu lēmuma," sacīja Korrea.

Gaidāmais impīčments ir saistīts ar 15.jūnijā notikušajām sadursmēm, kas izcēlās, kad policija mēģināja padzīt trūcīgus zemniekus no viņu ieņemta milzu privātīpašuma Paragvajas ziemeļaustrumos. Sadursmēs gāja bojā vismaz seši policisti un 11 zemnieki.

Bijušais katoļu bīskaps Lugo, kurš 2008.gadā tika ievēlēts par prezidentu uz piecu gadu termiņu, raksturoja gaidāmo impīčmentu kā viņa politisko ienaidnieku organizētu paraugprāvu.

BNS