Pasaulē

ANO Cilvēktiesību padome apstiprina īpašo ziņotāju Baltkrievijas cilvēktiesību jautājumos

Jauns.lv

ANO Cilvēktiesību padome ceturtdien apstiprināja amatā īpašo ziņotāju, kam būs jāizvērtē situācija cilvēktiesību jomā Baltkrievijā.

ANO Cilvēktiesību padome apstiprina īpašo ziņotāju...

Ar aicinājumu izveidot šāda īpašā ziņotāja posteni bija nākusi klajā Eiropas Savienība (ES). Par šo ierosinājumu balsoja 22 no 47 padome dalībvalstīm.

Pret balsoja Ķīna, Krievija, Indija, Ekvadora un Kuba, bet vēl 20 valstis balsojumā atturējās.

"Plašais atbalsts īpašā ziņotāja posteņa izveidošanai skaidri apliecina, ka satraukums par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā ir jūtams vēl tālu aiz Baltkrievijas apkaimes," teikts ES delegācijas paziņojumā. "Padome nosūta skaidru politisko signālu Baltkrievijas varasiestādēm, ka pamattiesību apspiešana, vēršanās pret opozīciju, pilsonisko sabiedrību un brīvajiem medijiem, kā arī necieņa pret taisnīgu tiesu un spīdzināšanas izmantošana ir nepieņemama."

ANO ziņojumā secināts, ka situācija cilvēktiesību jomā Baltkrievijā kopš 2010.gada prezidenta vēlēšanām ir būtiski pasliktinājusies.

Pēc ANO datiem, saistībā ar pēcvēlēšanu protestiem Baltkrievijā tika notiesāti 43 opozīcijas līderi, aktīvisti un neatkarīgie žurnālisti.

ANO Cilvēktiesību padome arī 2004.gadā amatā apstiprināja īpašo ziņotāju Baltkrievijas cilvēktiesību jautājumos, taču 2007.gadā pēc Minskas lūguma viņa mandāts tika izbeigts.

 LETA