Pasaulē
2012. gada 23. septembris, 19:01

Miris bijušais Krievijas aizsardzības ministrs Pāvels Gračovs

Jauns.lv

Sešdesmit četru gadu vecumā svētdien miris bijušais Krievijas aizsardzības ministrs atvaļinātais ģenerālis Pāvels Gračovs, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Gračovs miris Krievijas Aizsardzības ministrijas Centrālajā militārajā hospitālī, kur viņš 12.septembrī tika ievietots pēc hipertoniskās krīzes.

Gračovs astoņdesmitajos gados piecus gadus dienēja Afganistānā, tostarp komandēja padomju 103. gaisa desanta divīziju.

1990.gadā Gračovs tika iecelts par Padomju Savienības gaisa desanta karaspēka pavēlnieku.

1991.gada puča laikā 19.augustā pēc Valsts ārkārtas stāvokļa komitejas rīkojuma Gračovs ieveda Maskavā 106.gaisa desanta divīziju, kas sāka apsargāt stratēģiski svarīgus objektus un gatavojās Krievijas Augstākās padomes ieņemšanai. Tomēr jau 20.augustā Gračovs pārgāja Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina pusē. 23.augustā pēc puča izgāšanās tika iecelts par PSRS aizsardzības ministra pirmo vietnieku.

Pēc Padomju Savienības izjukšanas 1992. gada aprīlī tika iecelts par Krievijas aizsardzības ministra pirmo vietnieku, tā paša gada maijā - par aizsardzības ministru. Šajā amatā Gračovs bija iesaistīts korupcijas skandālos. Jeļcins atcēla Gračovu no aizsardzības ministra amata 1996. gadā pēc prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas, jo to pieprasīja pirmajā kārtā trešo vietu ieguvušais ģenerālis Aleksandrs Ļebedjs, kurš apmaiņā pret atbalstu Jeļcinam pirms otrās kārtas tika iecelts par Drošības padomes sekretāru.

BNS