Pasaulē
2012. gada 12. oktobris, 18:39

"Pussy Riot" dalībnieces vīru apsūdz par neatļautu grupas pārstāvēšanu

Jauns.lv

Divas Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces, kas izcieš divu gadu cietumsodu, apsūdzējušas vienas no viņām vīru, ka tas esot uzdevies par viņu pārstāvi, sniedzot nepatiesas intervijas un saņemot Joko Ono piešķirto miera prēmiju.

Radiostacijas "Eho Moskvi" mājaslapā publicētajā vēstulē, kas datēta ar ceturtdienu, Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina apsūdzēja Tolokoņņikovas vīru Pjotru Verzilovu par neatļautu interviju sniegšanu.

Abas sievietes jau tuvākajā laikā tiks nogādātas kolonijā, kur izcietīs tiesas piespriesto divu gadu cietumsodu par reliģiskā naida motivētu huligānismu, Maskavas galvenajā katedrālē nodziedot pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstu dziesmu.

Verzilovs ir politiskās mākslas grupas "Voina" ("Karš") dalībnieks. "Pussy Riot" vārdā viņš ir ticies ar daudzām pasaules slavenībām, tostarp dziedātāju Madonnu, kā arī nesen devās uz ASV, lai Ņujorkā saņemtu no bijušā grupas "Beatles" dalībnieka Džona Lenona atraitnes Joko Ono  50 tūkstošus ASV dolāru (27 tūkstošus latu) lielo Lenona-Ono miera prēmiju.

"Pjotrs Verzilovs pēc mūsu aizturēšanas sagrāba savās rokās "Pussy Riot" pārstāvniecību un lēmumu pieņemšanu, ko viņš saskaņā ar grupas ideoloģiju nevarēja darīt," ar roku rakstītajā vēstulē norādījusi Verzilova sieva Tolokoņņikova.

"Vienīgā persona, kam ir tiesības pārstāvēt grupu, ir meitene maskā," paskaidrots vēstulē.

Tāpat vēstulē Verziolvs tiek apsūdzēts par grupas "anonimitātes principa" pārkāpšanu, publiski parādoties ar atsegtu seju, kā arī uzsvērts, ka viņš paudis saturā atšķirīgus paziņojumus nekā iepriekš bija vienojies ar grupas dalībniecēm.

Verzilovs sarunā ar aģentūru AFP atzina, ka nav gatavs komentēt vēstules saturu.  "Es to nesaprotu. Mēs noskaidrosim, kas ir noticis," viņš teica.

Tolokoņņikova tiesā Verzilovu sauca par savu vīru un viņiem ir kopīga meita Gera. Pāris kopīgi ir piedalījies arī  "Voina" performancēs, tostarp publiskā orģijā Maskavas muzejā.

"Voina" un "Pussy Riot" ir cieši saistītas. "Pussy Riot" dalībniece Jekaterina Samuceviča, kurai tiesa trešdien ieslodzījumu aizstāja ar nosacītu sodu, ir piedalījusies "Voina" akcijā, tostarp publiskā skūpstā ar sievietēm policistēm.

Verzilovs, kas brīvi runā angļu valodā, bieži ir ticies un runājis ar plašsaziņas līdzekļiem un pasaules slavenībām. Viņš tikās ar Madonnu pirms viņas koncerta Maskavā, kurā viņa uzstājās ar uz muguras uzrakstītu grupas "Pussy Riot" nosaukumu.

Verzilova apsūdzēšana ir jauns apliecinājums, ka grupas dalībnieču starpā ir parādījusies šķelšanās. Samuceviča iepriekš uzsvēra, ka pēc notiesāšanas grupas dalībnieču starpā nav radušās nesaskaņas un šķelšanās, lai gan 1.oktobrī tiesa apmierināja viņas lūgumu atteikties no advokātes Violetas Volkovas pakalpojumiem, jo apsūdzētajai ar aizstāvi esot atšķirīgi viedokļi par lietas virzību. Pārējās abas apsūdzētās turpina izmantot Volkovas pakalpojumus.

Trešdien Samucevičas, kas ir vecākā no trīs aizturētajām "Pussy Riot" dalībniecēm, advokātiem izdevās pārliecināt tiesu nomainīt viņas sodamēru pret nosacītu cietumsodu, jo viņu katedrāles apsargi aizturēja praktiski tūlīt pēc uzstāšanās sākuma. Viņu trešdien atbrīvoja tiesas zālē.

Jau vēstīts, ka piecas " Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Spriedumu kā nesamērīgu nosodījušas Rietumvalstis un daudzas pasaules slavenības, tostarp Stings, Madonna un Pols Makartnijs.

BNS