Pasaulē
2013. gada 25. janvāris, 11:50

Mumbajas slaktiņa rīkotājam piespriesti 35 gadi cietumā

Jauns.lv

2008.gada Mumbajas slaktiņa plānošanā apsūdzētajam Deividam Kolmenam Hedlijam ASV tiesa ceturtdien piespriedusi 35 gadus ilgu cietumsodu.

2008.gadā Mumbajā desmit līdz zobiem bruņoti teroristi noslepkavoja 166 cilvēkus un vairāk nekā 300 ievainoja.

Indija jau paziņojusi, ka neuzskata šo sodu par pietiekamu un vēl arvien vēlas panākt Hedlija izdošanu.

52 gadus vecais Hedlijs dzimis Vašingtonā Pakistānas diplomāta un ASV pilsones ģimenē. Divus gadus viņš pavadīja Mumbajā, veicot iecerētajam uzbrukumam nepieciešamo izpēti, tostarp ar laivu apbraukājot pilsētas ostu, lai izvēlētos piemērotākās teroristu izcelšanās vietas. Kā aizsegu viņš izmantoja draudzību ar Bolivudas zvaigznēm.

Hedlijs tika arestēts 2009.gadā Čikāgas lidostā un kopš tā laika sadarbojas ar prokuratūru, apmaiņā saņemot garantijas, ka viņam netiks piespriests nāvessods un ka viņš netiks izdots Indijai vai Dānijai.

2010.gadā Hedlijs atzina 12 viņam izvirzītās apsūdzības terorismā, kas saistītas ar uzbrukumu Indijas finanšu galvaspilsētai un plāniem uzbrukt dāņu laikrakstam "Jyllands-Posten", kas savulaik publicēja skandalozās Muhameda karikatūras.

Bijušais ASV prokurors Patriks Ficdžeralds, kurš panāca vienošanos par garantijām Hedlijam, tiesā norādīja, ka apsūdzētā sniegtā informācija glābusi dzīvības un aicināja tiesnesi būt iecietīgam un nepiespriest maksimālo sodu šajā lietā - mūža ieslodzījumu.

Nolasot spriedumu, tiesnesis tomēr norādīja, ka labprāt būtu piespriedis nāvessodu, jo apsūdzētais to esot pelnījis.

Līdzīgu viedokli paudis arī Indijas ārlietu ministrs Salmans Khuršids.

"Ja mēs būtu tiesājuši viņu, mēs būtu prasījuši vairāk. Bet ASV tiesnesi saista strukturēta tieslietu sistēma," intervijā telekanālam "CNN-IBN TV" norādīja Khuršids.

Ministrs pauda cerību, ka tas ir tikai sākums garam ceļam, kam jānes skaidrs vēstījums, proti, ka šādi terorakti nav paciešami.

2012.gada novembrī Indija izpildīja nāvessodu vienīgajam izdzīvojušajam 2008.gada Mumbajas slaktiņa līdzdalībniekam Pakistānā dzimušajam Muhamedam Kasabam.

LETA