Sīrijas prezidents Asads paziņo, ka negrasās atkāpties no amata
Asads: "Mēs tomēr neticam, ka daudzas Rietumvalstis vēlas atrisināt situāciju Sīrijā. Un mēs nedomājam, ka politiska konference apturēs terorismu mūsu valstī. Tas nav reāli".
Pasaulē
2013. gada 19. maijs, 08:33

Sīrijas prezidents Asads paziņo, ka negrasās atkāpties no amata

Jauns.lv

Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir apsveicis ASV un Krievijas iniciatīvu par starptautisku konferenci Sīrijas krīzes politiska risinājuma meklēšanai, tomēr paziņojis, ka negrasās atkāpties.

Intervijā Argentīnas laikrakstam "Clarin" Asads sestdien, atbildot uz jautājumu, vai viņš apsver iespēju atkāpties, kā to ir aicinājis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, paziņoja, ka "atkāpšanās būtu bēgšana".

"Es nezinu, vai Kerijs vai kāds cits ir saņēmis Sīrijas iedzīvotāju pilnvarojumu runāt viņu vārdā par to, kam ir jāatkāpjas un  kam jāpaliek. To Sīrijas tauta noteiks 2014.gada prezidenta vēlēšanās," Asads klāstīja.

Asads "Clarin" un Argentīnas valsts ziņu aģentūrai "Telam" Damaskā sniedza plašu interviju, kurā viņš arī noliedza, ka Sīrijas valdošais režīms ir izmantojis ķīmiskos ieročus pret civiliedzīvotājiem.

"Mēs uzskatām par labu Krievijas un ASV pieeju un ceram, ka būs starptautiska konference, lai palīdzētu sīriešiem pārvarēt krīzi," "Clarin" citēja Asada teikto saistībā ar ASV un Krievijas iniciatīvu sarīkot Ženēvā starptautisku konferenci ar režīma un pret to noskaņoto nemiernieku piedalīšanos, lai mēģinātu rast politisku risinājumu krīzei Sīrijā.

Asads piebilda, ka "mēs tomēr neticam, ka daudzas Rietumvalstis vēlas atrisināt situāciju Sīrijā. Un mēs nedomājam, ka politiska konference apturēs terorismu mūsu valstī. Tas nav reāli".

Spiediens par aktīvu rīcību konflikta Sīrijā risināšanai pieauga, kad Rietumvalstu izlūkošanas dienestu informācija apliecināja, ka vismaz divos gadījumos režīms ir izmantojis ķīmiskos ieročus pret civiliedzīvotājiem, bet kopējais upuru skaits nemieros, kas turpinās jau kopš 2011.gada marta, tuvojās 95 tūkstošiem.

Argentīnas ziņu aģentūra "Telam" citēja Asada teikto, ka viņa valdība nav lietojusi ķīmiskos ieročus pret civiliedzīvotājiem. Sīrijas prezidents apgalvojis, ka režīms nevarētu noslēpt daudzos upurus, ja tādi būtu.

"Apsūdzības pret Sīriju par ķīmisko ieroču izmantošanu vai manu atkāpšanos mainās ik dienu. Un domājams, ka tas tiek izmantots, lai sāktu karu pret mūsu valsti," paziņoja Asads.

"Viņi saka, ka mēs lietojām ķīmiskos ieročus apdzīvotās vietas. Ja tos izmantotu pilsētā vai piepilsētā tikai ar desmit vai 20 upuriem, vai tas būtu ticami?" retoriski jautāja Sīrijas prezidents, paskaidrojot, ka ķīmisko ieroču izmantošana "nozīmētu tūkstošu vai desmitiem tūkstošu cilvēku nāvi dažu minūšu laikā. Kas varētu noslēpt ko tādu?".

Asads arī apšaubīja cilvēktiesību aizstāvju grupu aplēses par bojāgājušo skaitu, bet atzina, ka "tūkstošiem sīriešu ir miruši".

"Mēs nevaram ignorēt, ka daudzi bojāgājušie, par kuriem tiek runāts, ir ārvalstnieki, kas ieradās nogalināt Sīrijas iedzīvotājus," norādīja Asads, vardarbībā vainojot "vietējos un no ārvalstīm iebraukušos teroristus".

Argentīnas laikraksts "Clarin" norādīja, ka Asads ir noliedzis, ka viņa valdība izmanto "kaujiniekus ārpus Sīrijas, citu valstu pilsoņus, un tai nevajag nevienas citas arābu vai citas ārvalsts atbalstu".

"Irānā, Sīrijā ir [Libānas islāmistu kaujinieku grupējuma] "Hezbollah" cilvēki, bet viņi jau ilgi pirms krīzes mēdza ierasties un doties prom no Sīrijas," klāstīja Asads.

BNS, Foto: AFP/LETA