Pasaulē
2013. gada 16. jūlijs, 08:10

ES dalībvalstu vidū joprojām nav vienprātības par "Hezbollah" iekļaušanu "melnajā sarakstā"

Jauns.lv

Pirms šonedēļ gaidāmajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvju sarunām par Libānas šiītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" iekļaušanu teroristisko organizāciju sarakstā starp dalībvalstīm joprojām ir domstarpības, pirmdien atzinis kāds avots diplomātu aprindās.

Paredzēts, ka dalībvalstu vēstnieki šo jautājumu pārrunās ceturtdien, jo pretterorisma ekspertiem jau divkārt nav izdevies rast vienprātību, par "Hezbollah" iekļaušanu "melnajā sarakstā", taču šādu lēmumu ES iespējams pieņemt tikai vienbalsīgi.

ES diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi, stāsta, ka līdz šim pret "Hezbollah" iekļaušanu "melnajā sarakstā" izteikusies Austrija, Čehija, Īrija, Malta un Slovākija, kamēr viskategoriskāk par to iestājas Lielbritānija, Francija un Nīderlande.

Kāds diplomāts, kas pārstāv valsti, kura iestājas par Libānas šiītu grupējuma iekļaušanu "melnajā sarakstā", tomēr izteicās, ka "nepārprotami veidojas konsenss", ņemot vērā to, ka ir pārliecinoši pierādījumi par "Hezbollah" veiktajiem terora aktiem ES teritorijā.

Tomēr citi nav tik pārliecināti. Kāds avots ES pavēstīja, ka Čehijas ārlietu ministrs neesot devis nekādus mājienus par iespējamo Prāgas viedokļa maiņu. Savukārt kāds cits diplomāts izteicās, ka arī Austrija joprojām šo jautājumu apsver.

Jautājums par "Hezbollah" iekļaušanu "melnajā sarakstā" aktualizējās pēc sprādziena, kas pagājušajā gadā tika sarīkots ebreju tūristu autobusā Bulgārijā. Sofija šī terora akta organizēšanā apsūdzējusi Libānas šiītu grupējumu.

Savukārt martā Kiprā kādam "Hezbollah" loceklim tika piespriesti četri gadi cietumā par terora akta plānošanu arī šajā ES dalībvalstī.

"Heizbollah" arvien aktīvākā iesaistīšanās pilsoņkarā kaimiņos esošajā Sīrijā tikai vairojusi satraukumu ES.

Ja arī dalībvalstu vēstnieki nespēs panākt vienprātību, šis jautājums, domājams, tiks nodots izskatīšanai dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē.

ASV sastādītajā teroristisko organizāciju sarakstā "Hezbollah" iekļauts jau kopš 1996.gada. No ES dalībvalstīm savos nacionālajos "melnajos sarakstos" šo grupējumu pagaidām iekļāvusi vienīgi Lielbritānija un Nīderlande.

LETA