Pasaulē
2013. gada 19. jūlijā, 12:02

Septiņi mazumtirgotāji neizplatīs žurnālu "Rolling Stone" ar Carnajeva foto uz vāka

Jauns.lv

Vismaz septiņi ASV mazumtirdzniecības uzņēmumi ir nolēmuši nepārdot savos veikalos žurnāla "Rolling Stone" augusta numuru, jo uz tā vāka ir Bostonas maratona sprādzienos apsūdzētā Džohara Carnajeva fotogrāfija, ziņoja telekanāls "Fox News".

Septiņi mazumtirgotāji neizplatīs žurnālu "Rolling...

Starp šiem uzņēmumiem ir veikalu tīkls "7-Eleven", aptieku preču tīkli CVS un "Walgreens", veikalu tīkli "Rite Aid" un "Stop & Shop", pārtikas produktu mazumtirgotājs "Roche Bros", un gatavo ēdienu veikalu tīkls "Tedeschi Food Shops". Tie visi ir plaši pārstāvēti Jaunanglijas reģionā, kur atrodas Bostona.  

"Veikalu tīkls "7-Eleven" nepārdos žurnāla "Rolling Stone" 1.augusta numuru. Mēs uzstājīgi iesakām rīkoties tāpat arī citiem veikaliem, kuros tiek pārdotas mūsu kompānijas preces," sacīja "7-Eleven" pārstāve Mārgareta Čabrisa.

"Aptieku tīkls CVS nolēma nepārdot žurnāla "Rolling Stone" jauno numuru ar Džohara Carnaejeva fotogrāfiju uz vāka. Tā kā mūsu kompānija darbojas Jaunanglijas reģionā un ir plaši pārstāvēta Bostonā, kur notika terorakts, mēs uzskatām, ka tas ir pareizs lēmums attiecībā pret šo sprādzienu upuriem," paziņoja CVS.

"Rolling Stone" augusta numurā ir raksts "Spridzinātājs" ("The Bomber") par Carnajevu, un viņa fotogrāfija ir uz šī žurnāla numura vāka. Raksts stāsta par to, kā "daudzsološs students .. pievērsies radikālam islāmam un kļuvis par monstru".

Žurnāla vāka attēls ir ievietots "Rolling Stone" lapā sociālajā tīklā "Facebook" un jau ir izpelnījies vairāku lasītāju sašutumu, kuri uzskata, ka Carnajeva foto uz žurnāla vāka nozīmē viņa slavināšanu.  

19 gadus vecais čečens Džohars  Carnajevs, kas apsūdzēts par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratona laikā aprīlī, 10.jūlijā ASV federālajā tiesā savu vainu noliedza visās izvirzītajās apsūdzībās. Par 17 no 30 apsūdzībām maksimālais sods ir nāvessods vai mūža ieslodzījums.

Nākamā pirmstiesas sēde gaidāma 23.septembrī, kad  Carnajeva ierašanās klātienē nav plānota. Lēmumu par nāvessoda pieprasīšanu Carnajevam pieņems ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders. Prāvas sākums gaidāms ne ātrāk kā pēc trim mēnešiem.

Kopumā Carnajevam izvirzītas 30 apsūdzības, tostarp par masu iznīcināšanas ieroču izmantošanu. Tiesnesis apstiprinājis apsūdzības arī par spridzināšanu publiskā vietā, ļaunprātīgu īpašuma bojāšanu, kā rezultātā iestājusies nāve, automašīnas nolaupīšanu un nelikumīgu šaujamieroču glabāšanu.

Džohars Carnajevs ir apsūdzēts saistībā ar divu bumbu eksploziju sarīkošanu Bostonas maratona laikā 15.aprīlī, kurās gāja bojā trīs cilvēki un 264 tika ievainoti. Otrs par sprādzienu sarīkošanu aizdomās turētais - viņa 26 gadus vecais brālis Tamerlans  Carnajevs - 19.aprīlī nomira no apšaudē ar policiju gūtiem ievainojumiem.

Viņš apsūdzēts arī saistībā ar apšaudi pie Masačūsetsas Tehnoloģijas institūta (MIT), kur kopā ar brāli, mēģinot nolaupīt automašīnu, nogalināja policistu.

Čečenu izcelsmes musulmanis Džohars Carnajevs pērn naturalizācijas kārtībā ieguva ASV pilsonību. Tiek uzskatīts, ka brāļi bumbu izgatavošanu apguva starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vietnē. Viņi arī internetā skatījušies Jemenā dzimušā radikālā amerikāņu islāma garīdznika Anvara al Avlaki sprediķus.

BNS