Krievijas miljardieris Mihails Prohorovs vēlas valstī divpartiju sistēmu
Viņš pauda uzskatu, ka četras partijas, kas ir pārstāvētas parlamenta apakšpalātā Valsts domē, faktiski ir kļuvušas par vienu varas partiju, kura ir ieinteresēta protestu apspiešanā.
Pasaulē
2013. gada 17. septembris, 14:08

Krievijas miljardieris Mihails Prohorovs vēlas valstī divpartiju sistēmu

Jauns.lv

Krievijas miljardieris un partijas "Pilsoniskā platforma" līderis Mihails Prohorovs otrdien aicināja izveidot Krievijā divpartiju politisko sistēmu, kāda pastāv ASV, un brīdināja, ka pretējā gadījumā valstij draud masu protesti un represijas.

Krievijas politikā dominē valdošā partija "Vienotā Krievija", kas atbalsta valsts prezidentu Vladimiru Putinu, tomēr pēdējos gados atbalsts tai ir samazinājies un nopietns izaicinājums šai partijai ir tādi jauni opozīcijas politiķi kā Aleksejs Navaļnijs. 

Prohorovs otrdien laikraksta "Vedomosti" publicētā rakstā pauda uzskatu, ka četras partijas, kas ir pārstāvētas parlamenta apakšpalātā Valsts domē, faktiski ir kļuvušas par vienu varas partiju, kura ir ieinteresēta protestu apspiešanā.

Prohorovs sacīja, ka viņa partija "Pilsoniskā platforma" aktīvi piedalīsies Maskavas parlamenta vēlēšanās nākamgad, bet perspektīvā tā ir gatava kļūt vienu no galvenajām sastāvdaļām divpartiju modelī, kura izveidošanos Krievijā viņš uzskata par neizbēgamu. 

"Politiskajā sistēmā, kuru varas iestādes visiem spēkiem mēģina iekonservēt vismaz uz tuvākajiem pieciem gadiem līdz prezidenta vēlēšanām 2018.gadā, rodas nopietnas plaisas. Šodien pēc būtības pastāv vienpartijas sistēma, kuras pamatā ir parlamenta partiju bloks. Ja agrāk varēja runāt par to atšķirībām no politiskā spektra viedokļa, tad pašlaik vienota varas partija faktiski ir kreisi centriskā koalīcija, kurai rūp ierobežot protesta noskaņojumus valstī uz energonesēju eksporta radītas virspeļņas rēķina," uzskata Prohorovs.

Viņš pauda uzskatu, ka "Pilsoniskā platforma" var piesaistīt ievērojamas vēlētāju daļas simpātijas, jo apmēram trešdaļa Krievijas pilsoņu vispār nav pārstāvēta Valsts domē un līdzīga situācija ir pašvaldībās. "Mēs esam gatavi paust šo cilvēku intereses," raksta Prohorovs. 

"Vienpartijas sistēmu, kāda mums ir šodien, neizbēgami jānomaina divpartiju modelim, un mēs esam gatavi kļūt par vienu no tā pamatelementiem. Tikai šādā ceļā izdosies noturēt situāciju konstitūcijas ietvaros un neļaut tai noslīdēt, no vienas puses, uz reakciju un iespējamām politiskām represijām, bet no otras puses - uz masveida politiskiem protestiem, kas rada pilsoniskas pretstāves un vardarbības draudus," uzskata Prohorovs.

BNS. Foto: AFP/LETA