Pasaulē
2013. gada 27. septembrī, 19:04

NATO samits nākamgad notiks Lielbritānijā

Jauns.lv

Lielbritānija piektdien paziņoja, ka nākamgad būs NATO samita rīkotājvalsts un militārās alianses līderu galvenā uzmanība tajā tiks pievērsta Afganistānai, jo līdz 2014.gada beigām paredzēts izvest no šīs valsts visus starptautisko spēku karavīrus, kas piedalās kaujas operācijās.

NATO samits nākamgad notiks Lielbritānijā...

NATO samits Lielbritānijā notiks pirmo reizi kopš 1990.gada, kad beidzās Aukstais karš.

"Esmu priecīgs, ka Lielbritānija rīkos 2014.gada NATO samitu," paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Samita norises vieta un laiks tiks paziņots vēlāk.

Kamerons norādīja, ka Afganistāna būs centrālais 28 alianses dalībvalstu līderu samita jautājums, jo līdz 2014.gada beigām plānots pakāpeniski izvest atlikušos 87 tūkstošus NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) karavīrus, kas kopš 2001.gada cīnījās pret islāmistu kaujinieku grupējumu "Taleban".

"Tā būs iespēja līderiem atzīt mūsu karavīru ieguldījumu un ziedošanos, jo noslēgumam tuvojas ISAF misija Afganistānā, un NATO izved savu karaspēku un meklē citus veidus, kā palīdzēt Afganistānai," norādīja Lielbritānijas premjerministrs.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens sacīja, ka samits "būs iespēja atzīmēt mūsu ISAF misijas  noslēgumu gada beigās, atverot jaunu lapaspusi NATO iesaistē Afganistānā".

1949.gadā - Aukstā kara saspīlējuma starp Rietumiem un Padomju Savienību laikā - izveidotā Ziemeļatlantijas Līguma organizācija ir politiska un militāra alianse, kuras dalībvalstis apņemas viena otru aizstāvēt, ja notiek uzbrukums kaut vienai no tām.

Pašlaik NATO dalībvalstis ir 28 Eiropas un Ziemeļamerikas zemes. Iepriekšējais samits notika 2012.gadā Čikāgā. Pirms tam 2010.gadā NATO samits notika Lisabonā, 2008.gadā - Bukarestē, bet 2006.gadā samitu rīkoja Rīga.

BNS