Pasaulē
2013. gada 3. novembris, 15:07

Mali nolaupīti un nogalināti divi Francijas žurnālisti

Jauns.lv

Valsts radiostacijas "Radio France Internationale" (RFI) korespondenti - reportiere Gislēna Dipona un tehniķis Klods Verlons - nolaupīti Mali ziemeļu pilsētā Kidalā sestdien pēc tam, kad bija intervējuši tuaregu separātistu organizācijas Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustības (MNLA) preses pārstāvi Amberi ag Risu.

Pēc Risas stāstītā, kad abi žurnālisti atstājuši viņa māju, nepazīstami vīrieši turbānos, kas runājuši tuaregu valodā, likuši viņam ieiet atpakaļ mājā, bet abiem žurnālistiem - iekāpt nolaupītāju apvidus automašīnā, kas aizbraukusi nezināmā virzienā, vēstīja RFI.

Dažas stundas vēlāk abus nogalinātos žurnālistus Francijas karavīri atraduši Kidalas apkārtnē. Par viņu nolaupīšanu neviens nav uzņēmies atbildību.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss svētdien paziņoja, ka abi žurnālisti tikuši nošauti.

Viņus "aukstasinīgi nogalināja. Vienu ar divām lodēm, otru - ar trim", sacija Fabiuss.

Savukārt aģentūra "Associated Press" (AP), atsaucoties uz anonīmām amatpersonām, ziņoja, ka abiem nogalinātajiem bijušas pārgrieztas rīkles.

Žurnālistu nolaupīšanu un nogalināšanu nosodījuši Francijas prezidents Fransuā Olands, ANO Drošības padome, Eiropas Savienības augstā ārējās un drošības politikas pārstāve Ketrīna Eštone un starptautiskā žurnālistu tiesību aizstāvības organizācija "Reportieri bez robežām".

Olands janvārī nosūtīja uz Mali Francijas karavīrus, kuri palīdzēja Mali valdības spēkiem atgūt kontroli pār valsts ziemeļiem no islāmistiem un tuaregu separātistiem.

Dipona, kas bija 57 gadus veca, strādāja RFI koopš 1986.gada, bet Verlons, kurš bija 55 gadus vecs, - kopš 1982.gada.

BNS