foto: Kumar Sriskandan / Alamy/ Vida Press
Trakajiem pieder pasaule! 9 pašas ekstrēmākās izklaides
people enjoying the X-scream ride at the top of the Stratosphere hotel, Las Vegas
2020. gada 27. decembris, 05:29

Trakajiem pieder pasaule! 9 pašas ekstrēmākās izklaides

Aldis Miesnieks

Jauns.lv

Domājams, mūsu senčiem bija visai maz iespēju ļauties dažādu asu pārdzīvojumu izaicinājumiem – nu, varbūt Lieldienu šūpoles, bezkompromisa olu dueļi, Māras tirgus umurkumurs – ieziepētais stabs, kura pievārētājs tika pie jaunu zābaku pāra, iespējams, vēl kādas ragaviņu trases Kangaru kalnos. Bet mūsdienās pa pasauli ceļojošie adrenalīna sibarīti jau izsenis ir iecienījuši pašas dullākās atrakcijas.

Šūpoties virs bezdibeņa

foto: Kumar Sriskandan / Alamy/ Vida Press
people enjoying the X-scream ride at the top of the Stratosphere hotel, Las Vegas

Atrakcija: X Scream

Dislokācija: ASV.

Apraksts. Ierodoties Lasvegasā, jūs zināmu adrenalīna porciju, protams, varat noraut gan pie spēļu galdiem, gan automātu pogām, bet īstie fani noteikti dosies uz XS – vienu no ekstremālākajām atrakcijām pasaulē.

Uz "Stratosphere" viesnīcas jumta ir uzstādīta ierīce, kas nedaudz atgādina bērnu smilškastes šūpoles. Tikai apakšā tām – 264 metru tukšums. Un, dabiski, lielisks panorāmas skats uz Lasvegasu, kuru gan astoņvietīgajā vagonetē sasēdušie diez vai varēs novērtēt. Iedomājieties, kā jūs teju vai 60 grādu leņķī pārkar pāri nekurienei te uz vienu, te otru pusi. Un tā – vairākas reizes. Pamēģiniet nepārkliegties!

Vulkānsērfings

foto: REUTERS/SCANPIX
A tourist volcano surfs down the slopes of the Cerro Negro volcano, one of the most active in Nicaragua, in Leon, about 120 kilometers (75 miles) northwest from Managua July 23, 2012. REUTERS/Oswaldo Rivas (NICARAGUA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TRAVEL SPORT)

Atrakcija: Volcano boarding

Dislokācija: Nikaragva.

Apraksts. Nē, šis nebūs stāsts par čaļiem, kuri ar azbesta dēļiem braukalē pa lavas straumēm. Mūsu varoņi traucas lejup pa aktīvu vulkānu stāvākajām nogāzēm. Tādas pelnu trases ir sastopamas tikai dažās vietās pasaulē. Piemēram, Sierra Negro – šis vulkāns atdzīvojās pirms 150 gadiem, un tā augstums ir 720 metri. Pēdējo reizi tas aktīvi izvirdis pirms 120 gadiem, un vēl tagad zem izmešu slāņa var sajust tur apakšā pulsējošo lavu. Mūsu radikāļi sēžas uz metāla vai koka dēļiem un joņo pa 45 grādu nogāzi, maksimāli sasniedzot 86 kilometrus stundā. Uzmanību! Īpaši jāsargā acis un seja, jo mikroputekļi, pelni un izdedži izraisa ādas alerģiju.

Gaisā savērpējs

foto: Panagiotis Kotsovolos / Alamy/ Vida Press
PortAventura theme park is an entertainment resort in the south Catalonia attracts 4m visitors/year making it the most visited park in Spain

Atrakcija: Furius Baco

Dislokācija: Spānija.

Apraksts. Kādi, pie vella, amerikāņu kalniņi? Šī spāņu atrakcija līdz pat 2010. gadam bija pati ātrākā Eiropā – paātrinājumu no 0 līdz 135 kilometriem stundā tā sasniedza 3 sekunžu laikā!

Tas ir gandrīz kā 1. formulā un vēl ātrāk par brīvā kritiena laiku. Distances garums ir 850 metri, un tajā ekstremālie pasažieri tiek vērpti un grozīti kā kebabs – viņi izlido cauri alai un kājām gaisā, ar matiem, gandrīz tiek izmērcēti nelielā ezerā. Starp citu, ierasto sprādžkrēslu vietā atrakcijas tehniskie inženieri te piedāvā pavisam citu – novatorisku – sēdvietu konstrukciju. Interesanti, cik pāru apavu ir pazaudēti atrakcijas pastāvēšanas vēsturē?

Gluži kā Dukuri

foto: Nigel Wilkins / Alamy/ Vida Press
Three people on the Velocirty 2 zip lines at Zip World Penrhyn Quarry, North Wales, UK

Atrakcija: Zipworld Velocity

Dislokācija: Velsa.

Apraksts. Lidot pāri bezdibenim pats par sevi ir elpu aizraujošs pasākums. Bet, ja tas kā skeletonā notiek ar galvu pa priekšu un pie ķermeņa nostiprinātām rokām, te elpa iestrēgtu pat Čakam Norisam. Instruktori gluži kā enerģiski zirnekļi iepin jūs drošības striķu kokonā, un jūs no cilvēka pārtopat par raķeti. Jūsu lidojuma distance ir pusotrs kilometrs, kura laikā jūs sasniegsiet ātrumu 160 kilometru stundā, bet diezin vai varēsiet paspēt noskaitīt pilnu tēvreizi, jo viss šis bezprāts ilgst nepilnu minūti.

Ielūkoties kanjonā

Atrakcija: Terror Dactyl

Dislokācija: ASV.

Apraksts. Šo pārbaudījumu jūs varat veikt Manitobspringsā, Kolorādo. Te jūs varat pārbaudīt savu drosmi, kuņģa un citu saturu ar 70 metru brīvu kritienu Viljamsa kanjonā. Vai esat gatavi? Nē, nē, nē – un jūs jau krītat! Nupat jūs bijāt pašā augšā un tūlīt jau planējat lejā ar 160 kilometru ātrumu stundā. Protams, ka jūs būsiet nostiprināts drošības trosēs un pēc paša kritiena, ja vien spēsiet atvērt acis, varēsiet apbrīnot pašu kanjonu visā tā varenajā krāšņumā.

Izšūpoties uz nebēdu

 

Atrakcija: Royal Rush Skycoaster

Dislokācija: ASV.

Apraksts. Vēl viens kritiens bezdibenī – šoreiz Lielajā kanjonā, virs Ārkanzasas upes. Atrakcijas augstums – 30 metri virs zemes un 350 metri virs kanjona pamatnes. Kāpēc šie parametri? Sākumā visus dalībniekus nostiprina ar īpašām trosēm, ar pacēlēju uzceļ īpašā mastā, un tad seko kritiens, kura pašā zemākajā punktā jūs būsiet tieši virs paša kanjona un upes dzīlēm. Īsti karstgalvji vēl kādu strēķīti paspēj izšūpoties virs šā tartara ar iespaidīgu centrbēdzes ātrumu līdz pat 80 kilometriem stundā,

Gribat kā Gagarins?

foto: Biloxi Sun Herald/MCT/Sipa USA/ Vida Press
Participants of the ZERO-G flight go weightless during a parabolic maneuver over the Gulf of Mexico, September 20, 2010. (Photo by James Edward Bates/Biloxi Sun Herald/MCT/Sipa USA)

Atrakcija: bezsvara lidojums

Dislokācija: Krievija, ASV, Francija utt.

Apraksts. Šīs atrakcijas termodinamika ir visai vienkārša – reaktīvā lidmašīna virzās pa parabolu – ballistisko VVV trajektoriju, kur augstākajā punktā izslēdz dzinējus, un tā seko 27 sekundes garš, bez gravitācijas esošs intervāls, kura laikā visi salonā esošie priekšmeti un pasažieri iegūst īslaicīgu bezsvara stāvokli. Sajūtas esot neaprakstāmas. Par to varat pārliecināties paši, noskatoties grupas Ok Go grāvēju – Upside Down & Inside Out. Šis klips ir veidots ar minētās tehnoloģijas palīdzību.

Piekāšot urbāno alpīnismu

foto: SWNS.com
Daring traveller Tyral Dalitz on his round the world journey - he is pictured here on the plank walk of death on Mount Huashan in China. See SWNS story SWTRAVEL A globetrotter travelled 50,000 miles from Australia to America through almost 50 countries - without stepping foot on a plane. Intrepid Tyral Dalitz set off from Sydney and arrived in San Diego 976 days later. The 29-year-old trekked, sailed, hitch-hiked, motorcycled, pedalled, caught trains, buses and drove half way around the world after making a drunken bet with a pal. He slept on strangers’ sofas, camped in the wilderness and picked the "most cheap and dangerous" route because he wanted to have an adventure.

Atrakcija: Huashan Cliffside Path

Dislokācija: Ķīna.

Apraksts. Ja jums riebjas kāpelēšana pa stiklu un betonu, jums būs jādodas uz Huašanas kalnu, kurš daudziem karstgalvjiem ir pašapliecināšanās galamērķis. Te nav nekādu nožogojumu vai margu, tikai koka dēlīšu taka un sasodīti augsti un stāvi akmens pakāpieni. Toties nu jau vairākus gadus kalns ir apjozts ar metāla ķēdi un vairākām trosēm, pie kurām katrs var piespirināt personīgās drošības klipšus. Bet iedomājieties – pirms pāris gadiem nekā tāda nebija – vienīgi koka dēlīšu stiga.