foto: Lita Krone/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 1989. gads: VĒJDĒLIS
2018. gada 20. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1989. gads: VĒJDĒLIS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ar joni virsū nākošais brīvestības taifūns latviešu sportistus no tēvzemes ar vējdēli aizpūš uz Tekasasu, Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1989. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1990. gads.

Ilgi vairs nav palicis un Latvija atkal brīva būs! Līdz ar brīvestību vējš līdz latvju zemei atpūš arī neredzētas lietas, piemēram, tādu uzparikti kā VĒJDĒLI. Nu latvieši mācās nostāvēt uz savām kājām pasaules vējos. 1989. gada 18. novembrī Ņujorkā iznākošais lielākais trimdas laikraksts „Laiks” lepni vēsta:

„Teksasā Korpuskristi pilsētā notikušajās pasaules 9. meistarsacīkstēs vējdēļiem (windsurfng) piedalījās 32 valstu sportisti, to skaitā pirmo reizi bija pārstāvēta Latvija, no kurienes bija ieradušies Ansis Dāle un Elmārs Smiltenieks. Ansis Dāle ir šīgada Latvijas un Zviedrijas meistars.

No vairāk nekā 200 dalībniekiem Anša klasē iedalīja 68 sportistus. Sacensību pirmā disciplīnā - kursa braukšanā - 6 braucienu kopsummā Ansis ierindojās 9. vietā. Otrā disciplīnā - 12 jūdžu maratonā startēja vienlaicīgi visi sacīkšu dalībnieki. Ilgu laiku Ansis bija vadošajā sešniekā, pusceļu bija veicis kā desmitais, bet mazās tik lielu sacīkšu pieredzes dēļ viņš finišēja zemākā vietā.

1991. gada vasarā Valmierā iecerētajās Vispasaules latviešu Trīszvaigžņu sporta spēlēs domāts pulcināt arī sportistus vējdēļu sacensībām.”