foto: www.daugavpils.lv
100 lietas Latvijas simtgadei. 1983. gads: DAUGAVPILS AUTOBUSS
2018. gada 14. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1983. gads: DAUGAVPILS AUTOBUSS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Daugavpils sabiedriskais autobuss pārvēršas par savdabīgu Laika mašīnu. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1983. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1984. gads.

1983. gadā uz valsts svētkiem Latvijas otrās lielākās pilsētas – Daugavpils iedzīvotāji, spriežot pēc vietējā laikrakstā „Avangards” nodriķētā, tā kā būtu palikuši bez sabiedriskā transporta, tādēļ 1983. gada lieta ir DAUGAVPILS AUTOBUSS. Bet tā jau īsti nebija, bet šis autobuss pierāda tolaik valdījušo absurdumu. Daugavpils autobusu parks jau bija izpildījis 11. piecgades, kas ilga no 1981. līdz 1985. gadam, „tekošā gada” plānu. Grūti gan tagad, pēc tik daudziem gadiem, pateikt, kā tas izpaudies. Daugavpils „Avangards” lepni ziņo – „Apsteidz laiku”. Iespējams Daugavpils autobusi bija unikālas Laika mašīnas, kuras, piemēram, jau oktobrī veic decembrī ieplānotos reisus pilsētnieku pārvadāšanā un, pietam, praktiski bez degvielas:

„Sociālistiskā sacensība par piecgades uzdevumu sekmīgu atrisināšanu autobusu parka kolektīvam nodrošināja labus rezultātus. 120 cilvēki, tas ir, katrs piektais darbinieks paveicis vienpadsmitās piecgades triju gadu uzdevumu. Un sevišķi svarīgi ir tas, ka nosprausto robežlīniju sasniegušas veselas brigādes. To vidū - trīs šoferu un divas konduktoru brigādes. Viens no pirmajiem par darba uzvaru ziņoja A. Ļeonova vadītais kolektīvs. Šī brigāde pastāvīgi ir sacensības priekšgalā, bet trešajā ceturksnī tai piešķirts godpilnais nosaukums „Labākā ministrijas brigāde”. Šoferi apzinīgi strādā, nodrošinot nepārtrauktu pasažieru pārvadāšanu pa pilsētas maršrutiem. Viņi visi ietaupa degvielu”.