Vidzemē specdienesti trenējas teroristu aizturēšanā un ķīlnieku glābšanā, izspēlējot sarežģītas operācijas
foto: Valsts drošības dienests.
Vidzemē notiek līdz šim vērienīgākās VDD rīkotās pretterorisma mācības.
Sabiedrība

Vidzemē specdienesti trenējas teroristu aizturēšanā un ķīlnieku glābšanā, izspēlējot sarežģītas operācijas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šodien, 10. oktobrī, Valmierā un Jāņmuižā notiek Valsts drošības dienesta (VDD) organizētās pretterorisma mācības "Wolmar 2024".

Vidzemē specdienesti trenējas teroristu aizturēšan...

Pretterorisma mācības ar pilnu spēku izvēršanos VDD organizē jau kopš 2007. gada, un šīs ir trīspadsmitās šāda mēroga mācības. Par mācību norises vietu šoreiz izraudzīts Vidzemes reģions, VDD turpinot pilnveidot dienestu reģionālo struktūrvienību gatavību rīcībai teroristu uzbrukuma gadījumā. Šogad mācības pirmo reizi notiek vienlaikus divās vietās un tajās piedalās līdz šim lielākais dalībnieku skaits – vairāk nekā 500 Latvijas un ārvalstu institūciju pārstāvju.
  
Atbildīgo dienestu pārstāvji pretterorisma mācībās "Wolmar 2024" pārbauda gatavību īstenot Ministru kabinetā apstiprinātajā Rīcības plānā sauszemes objektu apdraudējuma gadījumā (pretterorisma plāns "Objekts") noteiktos pasākumus teroristu radīta apdraudējuma novēršanai un veikto uzbrukumu seku likvidēšanai. 

Mācībās Valmieras Olimpiskajā centrā VDD sadarbībā ar Valsts policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Ārlietu ministriju, Ģenerālprokuratūru, Valmieras novada pašvaldības policiju, Valsts robežsardzi un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) reālai situācijai maksimāli pietuvinātos apstākļos pārbauda un pilnveido savstarpējās sadarbības procedūras gadījumā, ja ar šaujamieročiem un sprāgstvielām bruņoti teroristi iebrūk cilvēku masveida pulcēšanās objektā un saņem gūstā vairākus desmitus ķīlnieku. 

Valmierā teroristu aizturēšanā trenējas trīs Latvijas specvienības: Valsts policijas pretterorisma vienība "OMEGA", NBS Speciālo uzdevumu vienība un Valsts robežsardzes speciālo operāciju dienests "Sigma".

Savukārt Jāņmuižā VDD un Igaunijas Drošības policijas (KAPO) taktiskās vienības sadarbībā ar NBS Speciālo uzdevumu vienības kinologu komandu vingrinās bruņotu un sevišķi bīstamu terora akta organizatoru aizturēšanā. Šajā mācību fāzē atbalstu sniedz Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde, NBS Gaisa spēki un Militārā policija. 

Lai radītu reālai situācijai maksimāli pietuvinātus apstākļus, cietušo un ķīlnieku lomas mācību ietvaros atveido Valsts policijas koledžas, Valsts robežsardzes koledžas un Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti. 

Mācību "Wolmar 2024" dalībnieki šodien pilnveido iemaņas veicamajos glābšanas darbos, pirmās un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā, notikuma vietā konstatēto personu filtrācijā, teroristu aizturēšanā, ķīlnieku atbrīvošanā, izmeklēšanas darbībās, kā arī citos pretterorisma operācijas elementos. 

VDD vērš Valmieras un Jāņmuižas iedzīvotāju un viesu uzmanību, ka saistībā ar mācību norisi 10. oktobrī šajās vietās epizodiski būs vērojama pastiprināta operatīvo dienestu un NBS transportlīdzekļu pārvietošanās, tostarp zemi helikopteru lidojumi. Dienests aicina pret mācībām izturēties ar sapratni, jo to galvenais mērķis ir sabiedrības drošības nodrošināšana. Mācību laikā ne Valmierā, ne Jāņmuižā būtiski satiksmes ierobežojumi nav plānoti. 

VDD Latvijā ir vadošā iestāde, kas koordinē valsts un pašvaldību institūciju, kā arī citu pretterorisma prevencijas vai reaģēšanas pasākumos iesaistīto institūciju darbības pretterorisma jomā. 

Terorisma draudu līmenis Latvijā patlaban ir zems, un VDD rīcībā esošā informācija neliecina, ka tuvākajā laikā situācija varētu mainīties.