Valdība plāno ļaut karavīriem stāties armijā arī pēc 40 gadu sasniegšanas
foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Ministrijas vēsta, ka šādi grozījumi jau spēkā Igaunijā.
Sabiedrība
Šodien 17:36

Valdība plāno ļaut karavīriem stāties armijā arī pēc 40 gadu sasniegšanas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Aizsardzības, Iekšlietu un Tieslietu ministrijas gatavo izmaiņas regulējumā, lai sniegtu iespēju uzsākt dienestu arī 40 gadu vecumu sasniegušiem cilvēki.

Valdība plāno ļaut karavīriem stāties armijā arī p...

Patlaban noteikts, ka profesionālajā dienestā pieņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 40 gadiem. Tāpat izmaiņas paredz izdienas pensijas vecumu sasniegušām iekšlietu dienestu amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi un karavīriem atļaut turpināt dienestu, vienlaikus saņemot pensiju.

Minētie priekšlikumi tiks gatavoti pēc iekšlietu ministra iniciatīvas. Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs apliecināja, ka šādas izmaiņas jau iepriekš bijušas ministrijas plānos. Saskaņā ar valdībā šodien lemto, IeM un Tieslietu ministrija gatavos šāda veida grozījumus un tos iesniegs valdībai kopā ar likumprojektiem, kas saistīti ar 2025.gada budžetu. Tieslietu nozarē šādas izmaiņas varētu attiekties uz Ieslodzījuma vietu pārvaldē dienošajiem.

Valsts sekretārs apliecināja, ka šādas izmaiņas nepieciešamas, jo iekšlietu dienestos trūkst cilvēku, turklāt pie esošā "nekomplekta" valstij ir nepieciešams panākt, lai cilvēki turpinātu strādāt iekšlietu dienestos, nevis, sasniedzot pensijas vecumu, pārietu uz civilajām struktūrām.

Trofimovs arī apliecināja, ka šāds regulējums ir, piemēram, Igaunijā. Arī aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) valdības sēdē paziņoja, ka Aizsardzības ministrija sagatavos priekšlikumus grozījumiem likumā, paredzot, ka karavīram, kas sasniedz izdienas pensijas vecumu, ir tiesības turpināt dienestu, vienlaikus saņemot izdienas pensiju. Vienlaikus plānots paredzēt iespēju cilvēkiem iestāties dienestā arī pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas.