19. septembrī Carnikavā veiks dīķu attīrīšanu ar līdz šim reti izmantotu metodi 
foto: Shutterstock
Mikroaļģes.
Novadu ziņas
2024. gada 16. septembrī, 18:57

19. septembrī Carnikavā veiks dīķu attīrīšanu ar līdz šim reti izmantotu metodi 

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdien, 19. septembrī, Ādažu novada pašvaldības aģentūra "Carnikavas komunālserviss" sadarbībā ar zivsaimniecības ekspertu Raivi Apsīti veiks dīķu attīrīšanu ar līdz šim maz pielietotu un tautā iepazītu metodi – mikroaļģu Chlorella vulgaris praktisku pielietošanu – kas līdz šim izmantota akvakultūras saimniecībās.

19. septembrī Carnikavā veiks dīķu attīrīšanu ar l...

Šā gada septembrī "Lielā Talka" ir izsludinājusi Baltijas jūras veselībai veltītu akciju "Svinam DA(R)BU, svinam JŪRU", kas veltīta Baltijas jūras piesārņojuma mazināšanai. Tieši šīs akcijas ietvaros tiks veikta arī dīķu attīrīšana. "Carnikavas komunālserviss", iesaistoties akcijā, nolēmis sākt ar mazāku ūdenstilpju attīrīšanu, informē Ādažu novada pašvaldība.

Mazināt piesārņojumu iecerēts divos Carnikavas dīķos – Carnikavas parkā un pie Stacijas ielas. Tiks izmantota pagaidām maz tautā iepazīta metode – mikroaļģu Chlorella vulgaris praktiska pielietošana. Zaļaļģe Chlorella vulgaris ir vienšūnu organisms, kas ir apmēram 2–8 mikronus liels. Hlorella ir viens no vecākajiem organismiem uz mūsu zemes, kurš patērē ūdenī esošos biogēnos elementus, tādus kā slāpeklis, fosfors, kā arī ūdenī izšķīdušo ogļskābo gāzi, saražot lielu daudzumu molekulārā skābekļa.

"Hlorella palīdz pārvērst dīķa piesārņojumu par resursu," norāda zivsaimniecības eksperts Raivis Apsītis. 

Mikroaļģu ielaišana Carnikavas dīķī pie Stacijas ielas, Carnikavā, ir paredzēta šā gada 19. septembrī plkst. 11:00. Dīķu ieguvumi, izmantojot šo attīrīšanas metodi:

  • izkonkurē zilaļģu veidošanos;
  • uzlabo dabiskās barības daudzumu zoobentosam un zooplanktonam;
  • palielina ūdens dzidrību;
  • uzlabo dīķa ūdens bioķīmiskos rādītāju, samazinot piesārņojumu ar patogēnajiem mikroorganismiem;
  • bagātina ūdeni ar skābekli.

Pašvaldības aģentūru šādi rīkoties iedrošinājis arī Carnikavas iedzīvotāju atbalsts, kuri dzīvo Stacijas ielas dīķa tuvumā. Iedzīvotāji ir iesnieguši Ādažu novada pašvaldībā atbalsta vēstuli ar parakstiem ar lūgumu realizēt šādu pasākumu.