Viedokļi
2024. gada 16. septembrī, 10:57

Viedoklis: ko nedarīt, kad mums uzkrīt droni

Jauns.lv

Krievijas drona lidojums Latvijā kārtējo reizi pierādīja, ka valsts nav gatava ārkārtas situācijām. Tikpat nožēlojama ir arī vilcināšanās ar patvertņu būvi, uzskata "YouTube" kanāla "Titava laboratorija" vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: ko nedarīt, kad mums uzkrīt droni...

Drons ielidoja Latvijā un visiem bija liels pārsteigums, ka netika izludināta trauksme un paziņoti brīdinājumi. Pirmā ziņa bija tā, ka dronam neesot bijis nekādu ļaunu nodomu. Tas ir smieklīgi jau pats par sevi, jo dronam principā nevar būt nekādu nodomu - tādi var būt tikai drona operatoram. Un jebkurā gadījumā man nav skaidrs, kā bija iespējams izsecināt, ka dronam, kurš Latvijas teritorijā nolidoja kādus 100 kilometrus, "nav ļaunu nodomu".

Kā jau parasti, pie visa vainīga atkal bijusi komunikācija. Tā jau viss izdarīts pareizi, tikai militārpersonas neesot pratušas par šo tēmu komunicēt. Manis pēc gan militārpersonas varētu vispār nekomunicēt, bet gan gādāt par valsts aizsardzību. Godīgi sakot, mani mazliet biedē tas, ka Latvijā var 100 kilometrus nolidot drons, pildīts ar sprāgstvielām.

Komunikācijas ziņā šoreiz garām aizšāva arī Valsts prezidents, kurš atzīmēja, ka pašvaldību apziņošana par dronu neesot notikusi tādēļ, ka to vadītājiem nav pielaides valsts noslēpumam. Tās ir muļķības, jo jautājums par iedzīvotāju brīdināšanu par draudošajām briesmām nevar būt valsts noslēpums. Ja valstī notiek iebrukums - un šajā gadījumā Latvijā ielidoja bruņots drons -, tad iedzīvotājiem ir tiesības to zināt. Kārtējo reizi pierādījās, ka valsts pārvalde nav gatava ārkārtas situācijām. Un tas ir bēdīgi, jo Ukrainā jau vairāk nekā divus gadus norisinās karš, arī mēs it kā dzīvojam ārkārtas situācijā, taču nespējam sevi aizstāvēt pat no viena drona.

Jau divus gadus mēs runājam arī par patvertnēm, taču Rīgā visu laiku tiek veikta tikai patvertņu apsekošana. Ar ko tā ir beigusies? Ar to, ka tagad gatavojas būvēt jaunu bērnudārzu, kuram taču arī vajadzētu bumbu patvertni. Taču sākas atrunas, ka budžetā un projektā tā nav ieplānota. Rodas iespaids, ka kara gadījumā tādi Rīgas domnieki kā Linda Ozola, kura aktīvi apsekoja patvertnes, stāvēs robežas un dzīs iebrucējus projām ar vārdiem - jūs te neesat ieplānoti, ejiet prom! Vainīga, lūk, esot valdība, kas nav izstrādājusi noteikumus par patvertnēm. Bet, ja dome tiešām rūpētos par iedzīvotājiem, tad tik un tā var to darīt, jo nekādi noteikumi neaizliedz to darīt. Nožēlojami, ja visos līmeņos mums ir vajadzīga kaut kāda atļauja no valdības.