Vai vācu laiki atnesīs titulu? Anglijas futbola izlasei atrasts jauns galvenais treneris
foto: imago/Lackovic
Tomass Tuhels vēl Minhenes "Bayern" trenera amatā.
Futbols

Vai vācu laiki atnesīs titulu? Anglijas futbola izlasei atrasts jauns galvenais treneris

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Jau trešdien, 16. oktobrī, oficiāli tika iepazīstināts jaunais Anglijas futbola izlases galvenais treneris. Par to kļuvis vācietis Tomass Tuhels, kura pēdējā darbavieta bijusi Bundeslīgas klubā Minhenes “Bayern”. 

Vai vācu laiki atnesīs titulu? Anglijas futbola iz...

Anglijas mediji ziņo, ka jau šodien Vemblija stadionā oficiāli tiks iepazīstināts nākamais futbola izlases galvenais treneris – vācietis Tomass Tuhels. Viņš tādējādi kļūs par trešo ārzemnieku aiz nesen mūžībā aizgājušā Svena Jērana Ēriksena un Fābio Kapello, kurš vada vīriešu valstsvienību. Kā norādījis futbola apskatnieks Fabricio Romāno, tad ar vācu speciālistu tiks noslēgts līgums līdz 2026. gada jūlijam. Tas stāsies spēkā vien no 2025. gada februāra, kas bijis paša Tuhela lūgums, uz ko piekritusi Anglijas Futbola asociācija. Tā 16. oktobra rītā oficiāli pavēstīja par Tuhela nozīmēšanu. 

Anglijas futbola vīriešu izlase bija jauna trenera meklējumos pēc tam, kad posteni pameta Gerets Sautgeits. Tas notika pēc 2024. gada Eiropas čempionāta, kurā Anglija finālā zaudēja nākamajai čempionei Spānijai. Sautgeita vadībā angļi vecā kontinenta finālturnīra finālā spēlēja veselas divas reizes, abās zaudējot – 2021. gadā Vemblijā neveiksme pēcspēles sitienos pret Itāliju. Pagaidu trenera pienākumus pagaidām uzņēmies Lī Kārlsijs, kurš gan sliecās nekandidēt uz pilnvērtīgu posteni.

Tomasam Tuhelam Anglijas futbols nav svešs. No 2021. līdz 2022. gadam viņš vadīja Premjerlīgas komandu Londonas “Chelsea”, ar kuru kļuva par 2020./2021. gada UEFA Čempionu līgas uzvarētāju. Tāpat savā karjerā Tuhels trenējis tādas komandas kā Dortmundes “Borussia”, “Mainz 05”, Parīzes “Saint-Germain”, bet viņa pēdējā pieturvieta bija Vācijas Bundeslīgas flagmanī Minhenes “Bayern”. Laiks Bavārijas pilsētā nebija no veiksmīgākajiem, jo noslēdzās “Bayern” valdīšanas laiks vietējā čempionātā un jau sezonas vidū tika nolemts pēc 2023./2024. gada beigām pusēm šķirties. Karjeras laikā Tuhels reizi izcīnījis Vācijas kausu, divas reizes kļuvis par Francijas čempionu, bet ar “Chelsea” izcīnījis arī UEFA Superkausu un FIFA Pasaules klubu kausu. 

Kopš došanās prom no Londonas “Chelsea” Tuhels mērķējis atgriezties Anglijā. 2024. gada vasarā viņš veica neformālas sarunas par Mančestras “United” trenera grožu pārņemšanu, taču šīs pārrunas nerezultējās darījuma panākšanā. Tuhels kļuvis vien par trešo ārzemnieku, kurš trenēs Anglijas futbola izlase, no kuras allaž lielākajos turnīros gaida tikai vienu – titulu. No 2001. līdz 2006. gadam vīriešu izlasē bija zviedru laiki, jo par galveno treneri apstiprināja Svenu Jēranu Ēriksenu. Viņa vadībā 2002. gada Pasaules kausā ceturtdaļfinālā ar 1:2 tā piekāpās nākamajai čempionei Brazīlijai, bet 2004. gada Eiropas čempionātā angļi ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienos piekāpās Portugālei, kam vēlreiz piekāpās tajā pašā turnīra fāzē 2006. gada Pasaules kausā. 

Pēc Svena Jērana Ēriksena atkāpšanās no amata drīz Anglijā sākās itāļu laiki, jo par treneri apstiprināja leģendāro Fābio Kapello. Viņš valstsvienību vadīja nākamos piecus gadus jeb līdz pat 2012. gadam, taču, līdzīgi Ēriksenam, nespēja uz valsti atvest trofejas. 2010. gada Pasaules kausā angļi izstājās pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā, ar 1:4 piekāpjoties Vācijai. Spēle palikusi atmiņā ar neieskaitīto Frenka Lemparda sitienu, kurš pēc atsišanās pret pārliktni šķērsoja vārtu līniju. Tobrīd futbolā vēl nebija tehnoloģiju, kas palīdzēja noteikt vārtu gūšanas faktu, bet tiesneši nepamanīja, ka bumba šķērsojusi līniju. 2012. gada Eiropas čempionātu Kapello nemaz nesagaidīja. Jau kvalifikācijas laikā viņš kritizēja Anglijas futbolistus, domājot par sastāva atjaunināšanu uz finālturnīru. Tomēr pēc tam, kad Anglijas Futbola asociācija 2012. gada 8. februārī atņēma kapteiņa apsēju Džonam Terijam, Kapello laiki pie angļu izlases noslēdzās. Tas toreiz tika darīts, jo Terijam sekoja tiesa saistībā ar rasismu pret Londonas "Queens Park Rangers" kluba futbolistu Antonu Ferdinandu. 

Vācu laiki Anglijas futbolā būs pirmo reizi. Vispirms gan angļiem priekšā būs kvalifikācija 2026. gada Pasaules kausam, kas notiks ASV, Kanādā un Meksikā. Tajā palielināts dalībnieku skaits no 32 līdz 48 komandām, kas ļāvis tikt pie veselām 16 kvotām Eiropai. Pasaules kauss gaidāms no 2026. gada 11. jūnijam līdz 19. jūlijam un visdrīzāk tieši pēc šī turnīra, ja tam angļi kvalificēsies, arī noslēgsies Tomasa Tuhela šobrīd parakstītais līgums. Jāmin, ka Anglija savu vienīgo titulu izcīnījusi tālajā 1966. gadā, kad triumfēja Pasaules kausā.