Viņi ir pirmie pasaulē! Uz skatu parasta futbola komanda, bet tevi pārsteigs, kas vieno šos spēlētājus
foto: REUTERS/SCANPIX
"FC Fenix" - pirmā transpersonu futbola komanda pasaulē.
Futbols

Viņi ir pirmie pasaulē! Uz skatu parasta futbola komanda, bet tevi pārsteigs, kas vieno šos spēlētājus

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Transvīriešu futbola komanda "Fenix FC" debitējusi Spānijas reģionālajā līgā, pārvarot administratīvas problēmas un aizspriedumus un kļūstot par pirmo transpersonu komandu, kas saņēmusi oficiālu federācijas atļauju.

Viņi ir pirmie pasaulē! Uz skatu parasta futbola k...

Komandu izveidojis Hugo Martiness, kurš bija spiests pamest sieviešu futbola komandu, kurā iepriekš spēlēja, jo saskārās ar aizspriedumiem un aizvainojumiem, kad uzsāka dzimuma maiņas procesu. "Es biju zēns, kas spēlēja meiteņu komandā, taču bez izmainītas personas apliecības man nebija atļauts spēlēt kopā ar zēniem," stāsta Martiness aģentūrai "Reuters". Viņš piebilda, ka citi spēlētāji, treneri un skatītāji viņu apvainoja un pat draudēja, tikai tāpēc, ka viņš ir transseksuāls.

Pēc tam Martiness uzmeklēja citus transvīriešus, kuri vēlējās spēlēt drošā un iekļaujošā vidē, un izveidoja klubu - tas prasīja trīs gadus.

foto: REUTERS/SCANPIX
"FC Fenix" - pirmā transpersonu futbola komanda pasaulē.
"FC Fenix" - pirmā transpersonu futbola komanda pasaulē.

Komandas kapteinis Luke Ibanjess atzina, ka iepriekš šaubījies, vai spēlēt komandā, kurā ir arī cisdzimuma vīrieši, jo baidījās, ka neiederēsies vai pat cietīs no vardarbības. "Fenix FC" viņam piedāvāja iespēju trenēties kopā ar spēlētājiem, ar kuriem viņš patiesi var saprasties. " "Fenix" ir transvīriešu komanda, ko izveidojuši tikai transpersonas, bet man tā ir kas vairāk – ģimene, droša telpa, kur tu vari būt brīvs un izpausties tā, kā patiesībā jūties," teica Ibañez.

Katalonijas reģiona, kurā klubs ir reģistrēts, pārvaldē aģentūrai "Reuters" paziņoja, ka viņu vīriešu līga jau divas sezonas ir jaukta, un tajā var piedalīties jebkura dzimuma spēlētāji.

Spānija nesen pieņēma revolucionāru likumprojektu par transpersonu tiesībām, lai atvieglotu juridiskās dzimumidentitātes maiņu. Personas, kas vecākas par 16 gadiem, ar vienkāršu lūgumu var mainīt savu dzimuma identitāti un vārdu oficiālajos dokumentos. Katalonijas Futbola asociācija arī ļauj spēlētājiem izmantot vārdu, kas atšķiras no viņu juridiskā vārda.

"Fenix" pirmā spēle šajā sezonā noslēdzās ar zaudējumu 0:19, taču komandai un tās atbalstītājiem transpersonu tiesības spēlēt savu iemīļoto sporta veidu uz vienlīdzīgiem noteikumiem ir daudz svarīgākas par spēles rezultātu.

Tēmas