Vankūveras “Canucks” treneris iepriecina par Artūra Šilova statusu komandā pirms jaunās NHL sezonas
foto: AP/Scanpix
Artūrs Šilovs spēlē pret Edmontonas "Oilers".
Hokejs

Vankūveras “Canucks” treneris iepriecina par Artūra Šilova statusu komandā pirms jaunās NHL sezonas

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

10. oktobra rītā jauno Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonu sāks Artūra Šilova un Teodora Bļugera Vankūveras “Canucks”. Kā Ziemeļamerikas medijiem atklājis kluba galvenais treneris Riks Tokets, tad tieši Šilovs varētu ieņemt vārtus atklāšanas mačā pret Kalgari “Flames”. 

Vankūveras “Canucks” treneris iepriecina par Artūr...

4. un 5. oktobrī Čehijas galvaspilsētā Prāgā ar divām spēlēm starp Ņūdžersijas “Devils” un Bufalo “Sabres” sākās jaunā Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona. Naktī uz trešdienu spēles sāksies arī Ziemeļamerikā, šonedēļ pirmos mačus aizvadot arī Latvijas hokejistu pārstāvošajiem klubiem. 

Naktī uz ceturtdienu, 10. oktobri, sezonu sāks Teodora Bļugera un Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras “Canucks”, kas savā laukumā uzņems Kalgari “Flames”. Pagājušajā sezonā klubs aizspēlējās līdz Rietumu konferences izslēgšanas spēļu otrajai kārtai, kurā septiņu spēļu sērijā ar 3-4 piekāpās Edmontonas “Oilers”. 

Pirms šīs sezonas klubs savās rindās noturēja gan Bļugeru, gan Šilovu, ar abiem noslēdzot jaunus līgumus uz divām sezonām. Latviešu vārtsarga Artūra Šilova situāciju klubā potenciāli uzlaboja līdzšinējā pirmā vārtsarga Tečera Demko savainojums, taču īsi pirms treniņnometnes sākumam “Canucks” maiņas darījumā latvietim sagādāja konkurentu soma Kevina Lankinena personā. Viņš līdzšinējā NHL karjerā spēlējis Čikāgas “Blackhawks” un Nešvilas “Predators” sistēmās. 

Pirmssezonā “Canucks” aizvadīja sešas pārbaudes spēles, uzvaras un zaudējumus dalot uz pusēm (3-3). Šilovs vārtos stājās trijās spēlēs, divās no tām palīdzot uzvarēt (3:1 Sietlas “Kraken”, 4:1 Edmontonas “Oilers”). Pret Sietlu Šilovam 18 atvairīti metieni no 19, bet pret Edmontonu – 28 atvairīti metieni no 29. 40 minūtes laukumā latvietis pavadīja zaudējumā pret Kalgari “Flames” (2:4). Divu periodu garumā Šilovs ielaida visus “Canucks” vārtus (20 atvairīti metieni no 24). Lankinens ieguva iespēju sevi pierādīt divos mačos, abos gan zaudējot. Neveiksmē pēcspēles metienos pret Edmontonas “Oilers” (2:3) Lankinenam 24 atvairīti metieni no 26 metieni, bet pret “Kraken” (1:3) 20 atvairījumi no 23 metieniem. 

Pirms sezonas pirmās spēles, kurā ir neskaidrības par Tečera Demko atgriešanās laiku, ir spēkā esoša intriga par to, kurš no abiem vārtsargiem (Šilovs vai Lankinens) stāsies vārtos sezonas pirmajā spēlē. Kā norādīja “Canucks” galvenais treneris Riks Tokets, tad visdrīzāk tas būs tieši latvietis, sniedzot savu skaidrojumu šādai izvēlei. 

“Visdrīzāk trešdien vārtos būs Šilovs, un pēc tās spēles skatīsimies tālāk. Līdz maiņas darījumam es nemaz tik labi nezināju Kevinu Lankinenu. Divās pārbaudes spēlēs un treniņos viņš demonstrējis, ka ir tik tiešām laba līmeņa vārtsargs. Viņš ļoti labi spēlē ar nūju. Lankinens mani ir pārsteidzis un dosim viņam iespēju spēlēt tuvākajā laikā – tas būs pietiekami drīz,” medijiem teica galvenais treneris, uzsverot, ka Lankinena viena no stiprākajām pusēm ir spēle ar nūju. Prasme, kas līdz šim klibojusi Šilovam, bet pēc trenera vārdiem latvietis pie šī aspekta šovasar ir kārtīgi pastrādājis. Vankūveras galvenais treneris norādīja, ka šobrīd ir godīgi apgalvot, ka komandā ir divi līdzvērtīga līmeņa vārtsargi – Artūrs Šilovs un Kevins Lankinens. 

Desmit dienās “Canucks” plānotas veselas piecas spēles – pēc mača pret “Flames” 12. oktobrī jāuzņem Filadelfijas “Flyers”, 16. oktobrī jāviesojas pie Zemgus Girgensona Tampabejas “Lightning”, 18. oktobrī pie čempionew un Uvja Balinska pārstāvētās Floridas “Panthers”, bet 20. oktobrī vēl viens mačs pret “Flyers”. Artūrs Šilovs līdzšinējā NHL karjerā laukumā devies 19 spēlēs – piecās pirms divām sezonām un 14 pagājušajā. Šī ir pirmā sezona viņa hokejista karjerā, kad to viņš sāk kā NHL hokejists. Citam latvietim, Teodoram Bļugeram, šī kļūs jau par septīto NHL sezonu.