IZM: bērnu un jauniešu sports ir IZM sporta politikas prioritāte arī turpmāk
foto: Shutterstock
Citi sporta veidi
2024. gada 16. septembrī, 23:02

IZM: bērnu un jauniešu sports ir IZM sporta politikas prioritāte arī turpmāk

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informē, ka bērnu un jauniešu sports ir IZM sporta politikas prioritāte arī turpmāk. Sestdien, 14. septembrī, LTV1 Sporta ziņu rubrikā “Kas jāmaina Latvijas sportā” tika pausta informācija, ka pērn ieviesto sociālo garantiju dēļ Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem “ņems nost finansējumu bērnu un jauniešu sportam”. IZM uzsver –  izskanējusī informācija neatbilst patiesībai.

IZM: bērnu un jauniešu sports ir IZM sporta politi...

IZM, sākot ar šo gadu, centralizēti administrē valsts finansējuma piešķiršanu vairāk nekā 90 atzītajām sporta federācijām, Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP) un Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK). Administratīvā sloga izdevumu ietaupījumus sasniegs līdz pat 500 000 eiro gadā. Arī LOV sportisti atalgojumu šobrīd saņem tieši, nevis pastarpināti no sporta federācijām, kas sniedz papildus administratīvo izdevumu ietaupījumus. 

Minēto ietaupījumu rezultātā ir rasta iespēja LOV sportistus sociāli aizsargāt, neizveidojot deficītu sporta budžetā. Izmaksājot nevis pabalstu, bet algu, sportisti tiek sociāli aizsargāti – pirmkārt, profesionālo traumu rezultātā, otrkārt, noslēdzot profesionālā sportista gaitas – bezdarba rezultātā vispārējā kārtībā, kas ļauj sportistiem pārorientēties, dažkārt arī pārkvalificēties, jaunai profesionālai karjerai.

Iekļūšanai LOV, dalībniekiem ir noteikti stingri un atklāti kritēriji, kas tiek izpildīti ar konkrētiem sportiskiem sasniegumiem augstas raudzes starptautiskās sacensībās. LOV prestižākā Zelta sastāva sportisti šobrīd saņem algas no 1450 līdz 2000 eiro, kā arī 12000 – 18000 eiro treniņu darbam. Vadošo sportistu treneri var pretendēt uz 800 –1850 eiro atalgojumu. Lai iekļūtu Zelta sastāvā, jāizcīna vai nu 1. – 8. vieta olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos, vai arī 1. – 4. vieta Eiropas čempionātā vai Pasaules kausa kopvērtējumā. Sporta veidos, kur pasaules un Eiropas čempionāti nenotiek katru gadu vai nenotiek vispār, nepieciešams iekļūt TOP50 pasaules rangā vai labāko astoņniekā kādā Pasaules kausa posmā. LOV ar sportistiem noslēdz darba līgumus, kas terminēti uz vienu gadu.

IZM sporta nozares stratēģiskie mērķi ir plašas sabiedrības iesaiste fiziskās aktivitātēs, kā arī bērnu un jauniešu sporta veicināšana. Latvijā atzītajām sporta federācijām noteikts pienākums pakāpeniski palielināt to finansējuma daļu, kas no sporta federācijas saņemtajiem valsts budžeta līdzekļiem novirzāms bērnu un jauniešu sportam (provizoriski 50%), izņemot mērķfinansējumu augstas klases sportistu sagatavošanai un paraolimpiskajam sportam, tādejādi palielinot sporta federācijas organizētajās sporta aktivitātēs iesaistīto bērnu un jauniešu skaitu.