Nīderlandes tenisistiem pietiek ar vienu uzvaru trīs cīņās, lai kvalificētos Deivisa kausa finālturnīram; Latvijai neveiksme pret Togo
foto: REUTERS/SCANPIX
Nīderlandei vietu finālsacensībās nodrošināja uzvara pret Itāliju dubultspēlēs.
Citi sporta veidi
2024. gada 16. septembrī, 10:44

Nīderlandes tenisistiem pietiek ar vienu uzvaru trīs cīņās, lai kvalificētos Deivisa kausa finālturnīram; Latvijai neveiksme pret Togo

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Svētdien tika aizvadīti pēdējie apakšgrupu mači Deivisa kausa izcīņas tenisā un noskaidrotas pēdējās divas izlases, kas kvalificējās finālturnīram.

Nīderlandes tenisistiem pietiek ar vienu uzvaru tr...

Neraugoties uz svētdien piedzīvoto zaudējumu finālsacensībās iekļuva Nīderlandes tenisisti, kā arī kanādieši. A apakšgrupā grupā Itālijas pilsētā Boloņā mājinieki ar 2-1 pārspēja Nīderlandi, kurai ar vienu panākumu pietika, lai kvalificētos finālsacensībām. Mateo Beretīni (ATP 43.) vienspēlēs ar 3-6, 6-4, 6-4 pārspēja Botiku van de Zandshulpu (ATP 68.), bet Flavio Koboli (ATP 32.) ar 7-6 (7:4), 4-6, 6-3 pieveica Tallonu Griksporu (ATP 39.). Nepieciešamo uzvaru nīderlandiešiem izcīnīja Veslija Kolhofs/van de Zandshulps dubultspēlēs, ar 7-6 (8:6), 7-5 pārspējot Simoni Boleli/Andrea Vavasori.

Apakšgrupā ar trim uzvarām trīs dueļos uzvarēja itālieši, bet Nīderlandei, Beļģijai un Brazīlijai bija pa vienam panākumam, pēc papildus kritērijiem (uzvarētajiem setiem savstarpējos mačos) ceturtdaļfinālā iekļūstot nīderlandiešiem.

B apakšgrupā Spānijas pilsētā Valensijā mājinieki ar 2-1 pārspēja Austrālijas tenisistus. Pavlo Kareno Busta (ATP 207.) pirmajā mačā ar 2-6, 6-2, 7-6 (7:3) pieveica Džordanu Tompsonu (ATP 29.), bet neizšķirtu duelī panāca Aleksejs Popirins (ATP 24.), kurš ar 6-4, 6-4 pārspēja Pedro Martinesu Portero (ATP 42.). Uzvaru spāņiem dubultspēlēs nodrošināja Marsels Granoljērs/Pedro Martiness Portero, kuri ar 5-7, 6-4, 6-4 pieveica Metjū Ebdenu/Maksu Perselu.

Spāņi apakšgrupā uzvarēja visos trīs mačos, bet austrālieši ar diviem panākumiem ieņēma otro vietu. Finālam nekvalificējās Francijas un Čehijas tenisisti, tiekot attiecīgi pie vienas un nevienas uzvarām.

C apakšgrupā Džuhai pilsētā Ķīnā, Čīles tenisisti ar 2-1 svētdien pieveica Slovākiju. Vienspēlēs čīlietis Kristians Garins (ATP 116.) ar 2-6, 6-1, 6-2 uzvarēja Norbertu Gombošu (ATP 408.), bet 1-1 duelī panāca Jozefs Kovalīks (ATP 114.), kurš ar 6-4, 6-7 (5:7), 6-1 pieveica Alehandro Tabilo (ATP 22.). Izšķirošo panākumu čīliešiem dubultspēlēs guva Tomass Barrioss/Nikolass Džarri, kuri ar 6-4, 6-7 (3:7), 7-6 (7:5) pieveica Lukasu Kleinu/Norbertu Gombošu.

Apakšgrupā visos trīs mačos uzvaras izcīnīja ASV, otrie ar diviem panākumiem bija vācieši, Čīle tika pie vienas uzvaras, bet slovāki zaudēja visos dueļos.

Tikmēr D apakšgrupā svētdien trešo uzvaru izcīnīja kanādieši, kas Mančestrā ar 2-1 pārspēja mājinieku Lielbritānijas komandu. Deniss Šapovalovs (ATP 100.) ar 6-0, 7-5 pārspēja Danielu Evansu (ATP 178.), bet 2-0 kanādiešu labā panāca Fēlikss Ožje-Aliasims (ATP 21.), kurš ar 7-6 (10:8), 7-5 pieveica Džeku Dreiperu (ATP 20.). Dubultspēlēs mājiniekiem panākumu guva Henrijs Patens/Nīls Skupskis, kuri ar 7-6 (7:4), 6-4 pieveica Gabrielu Djalo/Aleksi Galarno.

No šīs apakšgrupas finālturnīram kvalificējas kanādieši un Argentīnas izlase, kas tika pie divām uzvarām. Lielbritānija ar vienu panākumu palika trešā, bet bez uzvarām turnīru noslēdza Somijas tenisisti.

Katras apakšgrupas divas labākās komandas iekļuva Pasaules grupas finālsacensībās, kas no 19. līdz 24. novembrim norisināsies Spānijas pilsētā Malagā. Pērn par Deivisa kausa uzvarētājiem kļuva Itālijas tenisisti, kuri finālā pieveica austrāliešus.

Savukārt Latvijas vīriešu tenisa izlase Deivisa kausa pasaules otrās grupas duelī viesos zaudēja Togo. Dāvis Rolis un Rihards Neimanis dienas pirmajā spēlē - dubultspēlē - ar 6-7 (5:7), 1-6 zaudēja Isakam Padio un Tomā Setodži, kuri duelī panāca 3-0 Togo labā un nodrošināja uzvaru. Vēlāk vienspēlē Daniels Tens, kurš neatrodas pasaules rangā, ar 6-7 (5:7), 4-6 zaudēja Setodži (ATP 1240.). Līdz ar to mačsacīkstē ar 4-0 pārāki bija Togo tenisisti.  Sestdien vienspēlēs Rolis ar 4-6, 4-6 piekāpās Setodži, bet divu pasaules rangā neesošu tenisistu cīņā Tens ar 5-7, 3-6 zaudēja Liovam Ažavonam.

Latvijas izlases sastāvā bija Daniels Tens, Dāvis Rolis un Rihards Neimanis, bet komandas kapteinis bija Deniss Pavlovs. Latvijas izlasē šoreiz nespēlēja ATP vienspēļu rangā pārstāvētie tenisisti - Roberts Štrombahs (451.), Kārlis Ozoliņš (682.) un Mārtiņš Rocēns (1333.).

Otrās grupas cīņu uzvarētājas iekļūs 2025. gada Deivisa kausa pasaules pirmās grupas "play-off" kārtā, kurā sacentīsies par iekļūšanu pirmajā grupā, bet zaudētājas 2025. gadā spēlēs pasaules otrās grupas "play-off" kārtā.  Ziemā Latvijas tenisisti pirmās grupas "play-off" kārtas duelī ar 0-4 piekāpās Norvēģijai.

Deivisa kauss ir galvenās tenisa sacensības vīriešu izlasēm, ko kopš 1900.gada organizē Starptautiskā Tenisa federācija (ITF). Sākotnēji tās bija sacensības starp ASV un Lielbritānijas izlasēm, bet šobrīd tās ir lielākās ikgadējās starptautiskās komandu sacensības. Latvijas izlase šajā turnīrā piedalās kopš 1993. gada.