Vecmāmiņa teica - veselīgs... Nepasterizēta piena dzeršana var izraisīt smagas komplikācijas
foto: LETA
Nepasterizēts piens var saturēt baktērijas, kas izraisa tādas nopietnas slimības kā salmoneloze, kampilobakterioze, E. coli un listerioze. Šīs infekcijas var izraisīt smagas komplikācijas, piemēram, nieru mazspēju vai meningītu.
Bērni

Vecmāmiņa teica - veselīgs... Nepasterizēta piena dzeršana var izraisīt smagas komplikācijas

Marianna Ozola

Jauns.lv

Nepasterizētais piens – piens, kas nav termiski apstrādāts, lai iznīcinātu bīstamas baktērijas un mikroorganismus – arvien biežāk tiek reklamēts kā dabīgāks un veselīgāks produkts, kas stiprina imunitāti. Tomēr veselības speciālisti uzsver, ka šī pieeja var radīt nopietnus draudus.

Vecmāmiņa teica - veselīgs... Nepasterizēta piena ...

Nepasterizētais piens atkal piesaistījis sabiedrības uzmanību pēc tam, kad Kalifornijā bērns, iespējams, saslimis ar putnu gripu, to lietojot. Lai gan vēlāk testi putnu gripu neapstiprināja, bērns piedzīvoja drudzi un vemšanu.

Kas padara nepasterizētu pienu bīstamu?

Nepasterizēts piens var saturēt baktērijas, kas izraisa tādas nopietnas slimības kā salmoneloze, kampilobakterioze, E. coli un listerioze. Šīs infekcijas var izraisīt smagas komplikācijas, piemēram, nieru mazspēju vai meningītu. Īpaši apdraudēti ir bērni, grūtnieces, gados vecāki cilvēki un tie, kuru imūnsistēma ir novājināta.

Nepasterizēts piens un "dabiskuma mīts"

Daļa patērētāju uzskata, ka nepasterizēts piens ir "dabīgāks" un veselīgāks, atsaucoties uz senču dzīvesveidu. Taču vēsturiskie dati rāda, ka senatnē pārtikas izraisītu slimību un nāves gadījumu bija daudz vairāk. Pasterizācijas procesam bija būtiska loma pārtikas drošības uzlabošanā un sabiedrības veselības stāvokļa uzlabošanā.

Zinātniski pierādījumi

Pētījumi rāda, ka nepasterizēti piena produkti izraisa simtiem reižu vairāk slimību un hospitalizāciju nekā pasterizētie. Eksperti skaidri norāda, ka nepasterizēts piens ir saistīts ar daudz lielāku pārtikas izraisītu saslimšanu risku.

Lai gan dažkārt tiek izplatīti apgalvojumi, ka nepasterizēts piens var uzlabot imunitāti vai palīdzēt cīņā ar alerģijām, šiem apgalvojumiem trūkst zinātnisku pierādījumu. Veselības speciālisti uzsver, ka šāda piena lietošana bieži vien rada vairāk risku nekā ieguvumu.

Lai nodrošinātu ģimenes veselību un drošību, eksperti iesaka izvēlēties pasterizētu pienu. Tas nodrošina visas uzturvērtības priekšrocības, vienlaikus samazinot risku saslimt ar nopietnām pārtikas izraisītām slimībām. Kā jebkurā citā veselības jautājumā, vislabāk ir konsultēties ar uzticamu veselības aprūpes speciālistu, lai pieņemtu pamatotu lēmumu par pārtikas izvēli.

Tēmas