Piecas lietas, ko nezinājāt par Ramzesu Lielo
foto: Publicitātes foto
TV

Piecas lietas, ko nezinājāt par Ramzesu Lielo

Reklāmas projekts

Ramzess Lielais nereti tiek uzskatīts par varenāko no Senās Ēģiptes faraoniem, kurš valdīja neticamus 67 gadus. Sešu daļu dokumentālā filma “Ramzess. Ēģiptes valdnieks” ar pirmizrādi kanālā Viasat History jau 13. oktobrī, no pulksten 10.55, izzinās viņa fascinējošo dzīvi un atstāto mantojumu. Lūk, pieci interesanti fakti par Ramzesu Lielo, ko, iespējams, nezinājāt!

Piecas lietas, ko nezinājāt par Ramzesu Lielo...

1. Ramzess nebija paredzēts kā faraons

Kad Ramzesa tēvs Seti I kļuva par Ēģiptes valdnieku, mazajam Ramzesam bija tikai pieci gadi, un viņš nebija troņmantnieks. Ramzesam bija vecāks brālis, kas būtu pirmais troņa mantotājs, tomēr viņš traģiski mira 14 gadu vecumā. Pēc sava brāļa nāves Ramzess nokļuva karalisko peripetiju centrā. Desmit gadu vecumā viņš bija kļuvis par armijas kapteini un viņa tēvs viņam piešķīra reģenta statusu. Ramzess baudīja luksusa dzīvi, harēmu, militārās apmācības un pat pievienojās savam tēvam kaujā. 25 gadu vecumā Ramzess nonāca līdz tronim un kļuva par nākamo Ēģiptes faraonu.

foto: Publicitātes foto

2. Ramzess pasludināja uzvaru Kadešas kaujā, bet ienaidnieks tam nepiekrita

30 gadu vecumā Ramzess cīnījās Kadešas kaujā, stājoties pretī hetiem un vadot 20 tūkstošu lielu zaldātu un 5000 kaujas ratu lielu armiju. Spītējot potenciālam aplenkumam nepatiesas informācijas dēļ, Ramzess izturēja kauju un tā beidzās, abām pusēm ciešot ievērojamus zaudējumus. Ramzess pasludināja uzvaru, savu varonīgo veikumu iemūžinot dažādos tempļos. Tiesa, hetu senie raksti stāsta citādāku notikušā versiju, uzstājot, ka patiesībā ēģiptieši bija spiesti atkāpties.

3. Karaliene Nefertari bija viņa mūža mīlestība

Lai arī Ramzesam bija vairāk nekā 200 sievas un piegulētājas, viņa pirmā sieva - karaliene Nefertari – bija viņa favorīte. Maz zināms par viņas izcelsmi, bet tiek lēsts, ka viņa bijusi no cēlas ģimenes. Nefertari bija māte Ramzesa pirmdzimtajam dēlam un pavadīja viņu kaujā, tostarp arī cīņā par Kadešu. Tāpat viņa diplomātiski vedusi sarunas ar hetu karaļa sievu. Ramzess viņai Karalieņu ielejā sagādāja iespaidīgas kapenes, kas tiek sauktas par vienām no iespaidīgākajām relikvijām Ēģiptes vēsturē.

foto: Publicitātes foto

4. Ramzesam bija vairāk nekā 100 bērni

Savā 67 gadus ilgajā valdīšanā Ramzess radīja vairāk nekā 100 bērnus. Viņa plašajā ģimenē bija neskaitāmas sievas, piegulētājas un pēcnācēji, no kuriem daudzi dzīvoja īsāku dzīvi par Ramzesu. Šī dinastija turpināja valdīt Ēģiptē paaudzēm ilgi, nodrošinot savu vietu vēsturē. Viņa tiešais sekotājs bija Ramzesa 13. dēls, kas pamanījās nodzīvot ilgāk par saviem agrāk dzimušajiem radagabaliem.

5. Ramzess varētu būt pieminēts Bībelē

Daudzi vēsturnieki domā, ka Ramzess ir faraons, kas pieminēts Izceļošanas grāmatā, kad Mozus lūdza atbrīvot izraēliešus. Bībelē ir pieminēta “Ramzesa zeme”, atsevišķiem nozares pārstāvjiem liekot spriest, ka attiecīgais faraons bijis Ramzess Lielais. Tiesa, bijuši vēl deviņi faraoni ar Ramzesa vārdu un daži ieraksti liecina, ka Mozus dzīvojis 200 gadus pirms Ramzesa, tādēļ par šo saikni joprojām strīdas.

foto: Publicitātes foto

Ramzesa mantojums

Ramzess Lielais tiek atzīmēts kā leģendārs faraons, kas parakstīja pirmo miera līgumu, pārraudzīja Ēģiptes arhitektūras uzplaukumu un cēla fundamentālas būves, kas šodienas Ēģiptē joprojām ir vieni no apmeklētākajiem objektiem. Nepalaidiet garām pirmizrādi raidījumam “Ramzess. Ēģiptes valdnieks” kanālā Viasat History no 13. oktobra, pulksten 10.55 – tikai šeit būs iespējams detaļās izzināt viņa dzīvi!