Latviešu animācijas filma “Telmas ideālā dzimenīte” pēc pasaules pirmizrādes Vācijā saņem balvu
foto: Publicitātes
Latvijas kinoteātros filma Telmas ideālā dzimenīte tiks izrādīta no 17. decembra.
Kino

Latviešu animācijas filma “Telmas ideālā dzimenīte” pēc pasaules pirmizrādes Vācijā saņem balvu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu “Telmas ideālā dzimenīte”, kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29. starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā SCHLINGEL Vācijā. Latvijas pirmizrāde filmai plānota Ziemassvētku laikā – 17. decembrī.

Latviešu animācijas filma “Telmas ideālā dzimenīte...

Ceturtdien, 3. oktobrī, Vācijas pilsētā Kemnicā noslēdzās bērnu un jauniešu filmu festivāls Schlingel, kur Latvijas Filmu studijas Rija un režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filma Telmas ideālā dzimenīte piedzīvoja pasaules pirmizrādi un noslēgumā saņēma ECFA balvu. Žūrijas pamatojumā teikts: „Nemaz tik bieži negadās piedzīvot, ka filma vismazākajiem skatītājiem spēj aizkustināt arī pieaugušos skatītājus ar savu pasakas auru. (..) Šī brīnišķīgā animācijas filma aizrauj iztēli ar savām skaidrajām un jūtīgajām krāsām un formām, ar muzikālo daudzveidību no stepa dejām līdz džezam un jūraszirdziņu dziesmas poēzijai; ar pasauli ārpus laika, kur Telma pieaug savā piedzīvojumu ceļā, pieredzot mīlestību, draudzību un palīdzību no dažādu kultūru cilvēkiem un dažādu sugu dzīvniekiem. Pat klimata pārmaiņu tematika neuzbāzīgi ieslēpta šajā filmā, bet kopā mēs varam uzvarēt it visu!”

Asociācija ECFA piešķir savu balvu ECFA Award visos nozīmīgākajos Eiropas bērnu un jauniešu filmu festivālos, tādējādi  pievēršot īpašu uzmanību kvalitatīvām filmām bērnu auditorijai; no gada laikā apbalvotajām filmām ECFA biedri balsojumā nosaka galvenās balvas ieguvēju, kas tiks apbalvots Berlīnes kinofestivāla ietvaros. Savukārt festivāls Schlingel atbalsta filmu dublētās versijas, lai motivētu izplatītājus un raidsabiedrības Vācijā integrēt filmas savās programmās.

Filma Telmas ideālā dzimenīte stāsta par Ledus zemes pingvīnmeiteni Telmu, kurai pēc dažām dienām apritēs pieci gadi, bet Telma ir noraizējusies, vai tikai Dzimenītei vispār izdosies viņu atrast, – ja nu viņas nesatiekas un Telma iestrēgst četru gadu vecumā?! Redzot, ka  vecāku uzmanība piekalta datoru ekrāniem, zinātkārā Telma laižas prom no mājām, lai sameklētu un klātienē satiktu Dzimenīti un savus draugus – kaķi Vilhelmu un peli Sofiju. Filma ir stāsts par sevis pieņemšanu, drosmi, draudzību un patieso pieaugšanas jēgu.

Filmas scenārija autores ir Līva Eglīte un Cécile Somers, radošajā komandā arī tēlu mākslinieks Aleksandrs Prigičevs, fonu māksliniece Laima Puntule, komponists Kārlis Auzāns. Filma veidota kā Latvijas un Luksemburgas kopražojums, to producējušas Filmu studija Rija (LV) un kompānija PTDlimited (LU), producenti – Vilnis Kalnaellis, Adrien Chef, Paul Thiltges. Filmu finansiāli atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Luksemburgas Filmu fonds.

Jau no 3. oktobra Kalifornijā, ASV, notiek nākamais festivāls, kam atlasīta Telmas ideālā dzimenīte, – Mill Valley FF,  novembrī sekos Juniorfest Čehijā un Tallinas festivāls Melnās naktis, kur filma iekļauta bērnu filmu konkursā.

Latvijas kinoteātros filma Telmas ideālā dzimenīte tiks izrādīta no 17. decembra.