Francijā uzieta 200 gadu veca, pudelē noslēpta zīmīte ar visai interesantu vēstījumu
foto: Guillaume Blondel
Vēstule bija ievietota flakonā, kādu sievietes tajos laikos mēdza nēsāt sev ap kaklu.
Trakā pasaule
Vakar 17:58

Francijā uzieta 200 gadu veca, pudelē noslēpta zīmīte ar visai interesantu vēstījumu

Anna Klāra

Jauns.lv

Arheoloģiskie izrakumi brīvprātīgo studentu komandai Francijas ziemeļos noslēgušies neticami veiksmīgi - jauniešiem netālu no Gallijas ciemata izdevies uziet 1825. gadā rakstītu, pudelē noslēptu zīmīti.

Francijā uzieta 200 gadu veca, pudelē noslēpta zīm...

Vērtīgā pagātnes liecība tika atrasta pirmdien, 16. septembrī, klinšu virsotnēs. Tā bija noslēpta stikla pudelē, un pēc tam ievietota māla podā. "Stikla pudelīte izskatījās pēc flakona, ko tajā laikā sievietes mēdza nēsāt ap kaklu, lai laiku pa laikam sevi iesmaržinātu," norāda komandas vadītājs Gijoms Blondels. 

foto: Guillaume Blondel
Vēstuli pudelē bija atstājis vietējais intelektuālis.
Vēstuli pudelē bija atstājis vietējais intelektuālis.

Pudeles iekšpusē atradās sarullēta papīra lapa, kas bija pārsieta ar auklu. Tā bija tik labi saglabājusies, ka studenti bez pūlēm varēja salasīt arī uz lapas esošo vēstījumu, un tas skanēja šādi: "1825. gada janvārī šeit izrakumus veica P.Dž Ferē, kas nāk no Djepes ciema, un ir dažādu intelektuālo biedrību biedrs. Viņš turpina savus pētījumus plašajā teritorijā, ko vietējie dēvē par Cēzara nometni".

Ciemata arhīva informācija liecina, ka Ferē reiz bija vietējā slavenība, kas tiešām pirms 200 gadiem šeit veica izrakumus, "Tas bija absolūti maģisks brīdis," par savu atradumu vēsta ekspedīcijas vadītājs. “Mēs zinājām, ka pagātnē šeit notikuši atradumi, tomēr tas bija negaidīts pārsteigums - atrast šeit 200 gadu vecu vēstures liecību." Viņš norāda, ka Francijā ik pa laikam kapsulas ar vēstījumiem mājās iebūvē galdnieki, tomēr arheoloģijā kas tāds notiek ārkārtīgi reti.
 

Tēmas