"Latvenergo" Kaigu purvā būvēs vēja elektrostaciju
foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Elektrostacija tiks būvēta SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā.

"Latvenergo" Kaigu purvā būvēs vēja elektrostaciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

AS "Latvenergo" plāno SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Jelgavas novada Līvbērzes pagastā būvēt vēja elektrostaciju.

Sagaidāmās vēja parka būvniecības izmaksas plānotas 185 miljonu eiro apmērā. Projektā tiks uzbūvētas 16 "Nordex" vēja turbīnas ar maksimālo augstumu 266,5 metri, un daļa vēja staciju torņu tiks izgatavotas uz vietas Latvijā. Pēc parka nodošanas ekspluatācijā paredzams, ka šajā vēja parkā ik gadu tiks saražots 350 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, nodrošinot ar elektrību vairāk nekā 160 000 mājsaimniecību.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) pauž gandarījumu, ka "par spīti birokrātijai un papīru kalniem, esam nonākuši līdz šim projektam". Ministrs uzsver, ka šis ir būtisks pavērsiens ekonomikā "net zero" virzienā un jaunas darba vietas Jelgavas novadā.

"Latvenergo" koncerna vidēja termiņa darbības stratēģija 2022.-2026.gadam paredz palielināt atjaunojamo energoresursu (AER) īpatsvaru elektroenerģijas ražošanā, esošās ražošanas jaudas papildinot ar jaunām vēja un saules elektrostaciju jaudām 600  MW apmērā. Pašlaik projektēšanas vai celtniecības stadijā ir projekti ar kopējo jaudu apmēram 400 MW, kuru pakāpeniska nodošana ekspluatācijā sagaidāma 2024.-2025.gadā.

"Latvenergo" koncerna mērķis ir attīstīt papildu atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudas 2,3 gigavatu (GW) apmērā visā Baltijā. Šobrīd notiek aktīva saules un vēja elektrostaciju realizācija un plānots līdz 2024.gada beigām palielināt atjaunīgās enerģijas ražošanas portfeli par 130 MW, bet līdz 2026.gada beigām par 1000 MW. "Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 2,034 miljardi eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 90,8% un bija 350,917 miljoni eiro.