Padomi, kā droši izmantot savu Smart-ID, neiekrītot krāpnieku nagos
foto: LETA
Mobilâ lietotne "Smart ID".
Bizness un ekonomika
2024. gada 16. septembrī, 09:46

Padomi, kā droši izmantot savu Smart-ID, neiekrītot krāpnieku nagos

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Lai droši iepirktos internetā, apskatītu konta atlikumu internetbankā vai izmantotu kādus citus tiešsaistes pakalpojumus, ir nepieciešama iespēja droši autentificēties jeb pierādīt savu personību. Latvijā visbiežāk izmantotais autentifikācijas rīks ir Smart-ID lietotne, kurai šobrīd ir jau vairāk nekā 3,5 miljoni lietotāju visā Baltijā. Tomēr par spīti tās popularitātei un šķietami vienkāršajai lietošanai arī Smart-ID lietotnes lietošanā iespējams saskarties ar dažādiem drošības riskiem.

Kā rūpēties par savu finanšu drošību un ko ņemt vērā, izmantojot Smart-ID, stāsta Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma. Viņa norāda, ka lai gan Smart-ID ir izstrādāts tā, lai pasargātu lietotājus no viņu datu nokļūšanas finanšu krāpnieku nagos, tomēr svarīgi arī katram pašam rūpēties par savu datu drošību.

Neapstiprini neatpazītus maksājumus

Lietojot Smart-ID, viens no galvenajiem nosacījumiem – nekad savā Smart-ID lietotnē neievadīt apstiprinājumu, ja pats tajā brīdī neesat to ierosinājis vai neizmantojat internetbanku vai mobilo banku. Ja esat nonācis situācijā, kurā jums pēkšņi Smart-ID ir jāievada PIN kods, visticamāk, kāda cita persona mēģina piekļūt jūsu internetbankai.

Pievērs uzmanību informācijai Smart-ID

Veicot darījumus īpaša uzmanība jāpievērš kodam, kas parādās jūsu tālrunī Smart-ID lietotnē, un kodam tiešsaistē, kur veicat kādu darbību, piemēram, pieslēdzaties internetbankas kontam vai veicat kādu maksājumu. Pirms PIN koda ievades, obligāti ir jāpārliecinās, vai abi šie kodi sakrīt. Tikpat svarīgi ir pārliecināties, vai konkrētā darījuma summa ir atbilstoša darījumam, kuru vēlaties īstenot, un pēkšņi Smart-ID netiek norādīta cita, iespējams, lielāka summa. Ja kodi un naudas summas un saņēmēja informācija sakrīt, droši varat ievadīt PIN kodu un apstiprināt maksājumu. 

Ar PIN kodiem labāk nedalies

Lai gan šī drošības taktika pēc ekspertu ieteikumiem būtu jāievēro attiecībā uz jebkuriem, piemēram, bankas karšu vai viedtālruņa, drošības kodiem, cilvēki nereti tomēr šo padomu neņem vērā. Lai pasargātu sevi, drošāk tomēr ir PIN kodus nenodot pat tuvākajiem radiniekiem vai draugiem, lai maksimāli samazinātu jebkādu iespēju svešām personām piekļūt jūsu Smart-ID kontam. Tāpat vērts piedomāt pie PIN kodu izveides – neveidojat tos kā sev nozīmīgus datumus vai ļoti vispārināmas skaitļu kombinācijas (1234, 0000 u.tml.), jo šādi kodi ir ļoti viegli uzminami. 

Tālrunī lejuplādē uzticamas lietotnes un regulāri tās atjaunini

Viedierīces ir viens no kanāliem, caur kuru krāpnieki pavisam veikli un nemanāmi var piekļūt teju visiem datiem un informācijai par mums, jo tajos tiek saglabāts it viss. Tieši tādēļ savu viedtālruni jāuztur pēc iespējas lielākā drošībā, un viens no pamatnoteikumiem – regulāri veikt operētājsistēmas un lietotņu atjaunināšanu. Tāpat nepieciešamās lietotnes un programmatūru vienmēr lejuplādējiet tikai no drošiem avotiem, piemēram, Google Play vai App Store veikaliem, jo tajos lietotnes tiek pārbaudītas un ir uzticamas un drošas lietošanai.

Ievēro ierastos drošības priekšnoteikumus

Lietojot Smart-ID, nevajadzētu aizmirst arī par ikdienas piesardzību attiecībā uz saviem personas datiem un citu sensitīvu informāciju, lai rūpētos, ka tā nenonāk krāpnieku rīcībā. Pirms maksājumu veikšanas vai datu ievadīšanas interneta vietnēs vienmēr rūpīgi pārbaudiet informāciju, izmantojot oficiālus informācijas avotus. Nekad neglabājiet savas paroles un PIN kodus vietās, kur tiem var piekļūt citi cilvēki. 

"Smart-ID ir veidots kā maksimāli drošs autentifikācijas rīks, kas rūpējas par lietotāju datu drošību un tiek regulāri uzlabots, lai pasargātu no aizvien jaunām krāpnieciskām metodēm. Taču neraugoties uz to, ļoti svarīgas ir katra lietotāja rūpes un zināšanas par to, kā pasargāt savus datus, piemēram, veicot tiešsaistes pirkumus. Ik reizi, izmantojot Smart-ID lietotni darījumu (transakciju) apstiprināšanai, aicinām būt vērīgiem un uzmanīgiem un ievērot ierastos drošības pamatnoteikumus, lai pasargātu savus datus un naudu no krāpnieku rokām," uzsver "Smart-ID" izstrādātāja "SK ID Solutions" Latvijas filiāles vadītāja Sanita Meijere.

Ja ir radušās aizdomas par krāpšanu, nekavējoties jāsazinās ar banku, informējot par radušos situāciju.