Banka: Igaunijas iedzīvotāji ņem divreiz vairāk mazo kredītu nekā latvieši
foto: Pexels.com/@energepic.com
Vienlaikus vidējā šāda kredīta summa latviešiem bija 3560 eiro, bet lietuviešiem - 6180 eiro.
Bizness un ekonomika
2024. gada 16. septembrī, 05:27

Banka: Igaunijas iedzīvotāji ņem divreiz vairāk mazo kredītu nekā latvieši

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Bankas "Citadele" statistika rāda, ka mazo kredītu summa, ko Igaunijas iedzīvotāji ņem bankās, vidēji divas reizes pārsniedz šādu kredītu summu Latvijā.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem astoņiem mēnešiem, vidējā kredīta summa palielinājusies par aptuveni 1000 eiro.  Augustā Igaunijas iedzīvotāji bankā "Citadele" ņēmuši mazos kredītus vidēji 8400 eiro vērtībā. Vienlaikus vidējā šāda kredīta summa latviešiem bija 3560 eiro, bet lietuviešiem - 6180 eiro. Salīdzinot ar 2023. gada astoņu mēnešu vidējām kredītu summām, šobrīd vidējā kredīta summa pieaugusi par vairāk nekā 1000 eiro jeb 19%, raksta "Postimees.ee".

"Šāda summu starpība starp valstīm ir visnotaļ loģiska, jo Igaunijā, salīdzinot ar Latviju, ir lielākas algas, kā arī pakalpojumu un preču cenas, un inflācija. Tātad summas, ko cilvēkiem te vajag un ko viņi pelna, ir vienkārši lielākas," skaidroja "Citadeles" mazumtirdzniecības nodaļas vadītāja Marina Hakiainena. "Atšķirība starp Latviju un Lietuvu ir saistīta ar augstāku inflāciju Lietuvā un atšķirību maksimālajā kredīta summā: Lietuvā klienti kopā ar līdzpieteicēju dažos gadījumos var ņemt mazo kredītu līdz 30 000 eiro, kamēr Latvijā tā maksimālā summa ir 20 000 eiro."

Bankā konstatē, ka aptuveni 43% kredītņēmēju nevēlas stāstīt par saviem kredīta izmantošanas plāniem. "Tomēr mērķis ietekmē procentu likmi pat maza kredīta gadījumā - ja cilvēkam ir konkrēts kredīta izmantošanas mērķis - piemēram, mājas vai automašīnas remonts, viņam ir iespēja saņemt zemāku procentu nekā tad, ja viņš nevēlas atklāt kreditēšanas mērķi. Kredīts bez iezīmēta mērķa bankai rada lielāku risku, tāpēc arī procentu likme ir augstāka," skaidroja Hakiainena.

Runājot par kredīta izmantošanas plāniem, visbiežāk cilvēki norādījuši, ka nauda aizies mājas vajadzībām, piemēram, remontam, jaunas sadzīves tehnikas iegādei vai kam tamlīdzīgam. Igaunijā tā atbildējusi ceturtā daļa kredītņēmēju. Ar transportlīdzekļiem saistīto izdevumu segšanai kredīts izmantots aptuveni vienā piektdaļā gadījumu.