Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Tās liktenis nebija zināms 81 gadu: vraku mednieki atrisinājuši Otrā pasaules kara laika traģēdiju. VIDEO

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vraku mednieki atraduši britu zemūdenes atlūzas, kas pie Grieķijas krastiem nogrima 1943. gadā. Tās liktenis nebija zināms 81 gadu, raksta "Live Science".

Tās liktenis nebija zināms 81 gadu: vraku mednieki...

Zemūdene "HMS Trooper", kas tika apzīmēta kā "N91", pazuda pēc trīs grieķu pretošanās aģentu slepenās misijas izpildes Kalamos salā Grieķijas rietumu piekrastē. Tas bija vēl 1943. gada oktobra sākumā.

Pēc tam zemūdene saņēma pavēli patrulēt Egejas jūrā, kur, kā vēlāk noskaidrojās, vācu karaspēks uzstādīja jūras mīnas. Taču zemūdene tika pasludināta par bezvēsts pazudušu, bet visi 64 tās apkalpes locekļi - par bojāgājušiem, kad tā 1943. gada 17. oktobrī neieradās Beirūtā.

Pētnieki ar grieķu zemūdens ekspertu Kostasu Toktarides priekšgalā noteikuši zemūdenes "Trooper" atlūzu atrašanās vietu: "Egejas jūra ir viena no sarežģītākajām jūrām ar spēcīgiem vējiem, viļņiem un zemūdens straumēm. Tomēr pastāvīgie un neatlaidīgie pētījumi ir nesuši savus augļus."

Pēc Toktaridesa teiktā, 14 iepriekšējās ekspedīcijas nav devušas panākumus. "HMS Trooper" laivas atlūzas tika meklētas pārāk tālu uz austrumiem, kur, kā ziņots, zemūdene tika redzēta 1943. gada 14. oktobrī. Taču Toktaridess un citi pētnieki izpētīja kara laika atskaites un noteica, ka zemūdene varētu būt nogrimusi agrāk 1943. gada oktobrī starp okupētajām Grieķijas salām uz rietumiem no šī rajona. Un 2024. gada 3. oktobrī viņi tiešām atrada "HMS Trooper" atlūzas.

Pašlaik kuģis guļ jūras gultnē aptuveni 235 metru dziļumā. Šī ir jau astotā nogrimusī kara laika zemūdene, kas tika konstatēta Grieķijas ūdeņos. Domājams, ka spēcīgs sprādziens pārrāvis zemūdeni trīs lielās daļās. Tas apstiprina pētnieku teoriju, ka "HMS Trooper" nogrimusi pēc tam, kad sabojājusies uz vācu jūras mīnas. Tas arī norāda, ka ziņa, ka "HMS Trooper" redzēts 1943. gada 14. oktobrī, bijusi maldīga. Droši vien tā bija cita tās pašas klases britu zemūdene, uzsvēra Toktaridess.