Pirmo reizi vēsturē tiks izsolīta glezna, ko uzgleznojis robots
foto: EPA/Scanpix
MI robots Ai-Da.
Pasaulē

Pirmo reizi vēsturē tiks izsolīta glezna, ko uzgleznojis robots

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pirmo reizi atpazīstams izsoļu nams pārdos mākslas darbu, ko ir uzgleznojis robots. “Sotheby's” izsolīs zinātnieka Alana Tjūringa portretu. Tiek paredzēts, ka to pārdos par 150 000 mārciņām (aptuveni 176 eiro).

Pirmo reizi vēsturē tiks izsolīta glezna, ko uzgle...

Mākslīgā intelekta darbinātais robots Ai-Da iekļūs vēsturē kā pirmais robots, kura darbs tiks pārdots lielā izsoļu namā. Izsole notiks nākamajā mēnesī “Sotheby's” izsoļu namā Londonā. Šis portrets, ko apraksta kā “biedējošu”, attēlo angļu matemātiķi Alanu Tjūringu, kurš tiek uzskatīts par vienu no mūsdienu datorzinātnes tēviem. Gleznas nosaukums ir "AI God" (latviski: “MI Dievs”). Tā pirmo reizi tika izstādīta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) mītnē 2024. gada maijā.

Ai-Da ir humanoīds robots, kas veidots tā, lai atgādinātu sievieti. Ai-Dai ir lielas acis un brūna parūka. Robots strādā, izmantojot mākslīgā intelekta algoritmus, tam ir bioniskas rokas, un acīs ir iebūvētas kameras.

foto: AFP/Scanpix
MI robots Ai-Da.
MI robots Ai-Da.

Galerijas īpašnieks un “Ai-Da Robot” studijas dibinātājs Aidans Mellers izveidoja robotu, sadarbojoties ar mākslīgā intelekta speciālistiem no Oksfordas un Birmingemas universitātēm. Zemāk var noskatīties video, kur Ai-Da angliski stāsta par mākslu un mākslīgo intelektu.

Mellers norādīja, ka Tjūrings, kurš ir slavens ar to, ka Otrā pasaules kara laikā bija veiksmīgs kodu atšifrētājs, jau 50. gados izteica bažas par mākslīgā intelekta potenciālu. Mellers sacīja, ka Ai-Das gleznā izmantotie toņi un uzgleznotie sejas vaibsti ar lauztām līnijām šķietami norāda uz “grūtībām, par kurām Tjūrings brīdināja, runājot par mākslīgā intelekta kontrolēšanu.” Mellers saka, ka glezna “turpina uzdot jautājumu, kur mākslīgais intelekts mūs aizvedīs," raksta "DW". Ai-Dai jau tika pievērsta uzmanība 2022. gadā, kad tā uzgleznoja Glastonberijas mūzikas festivāla galvenos izpildītājus.