Demokrātu bažas par Harisas kampaņu pieaug, Obama uzsver nepieciešamību balsot
foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix
Pitsburga, Pensilvānija, ASV: Bijušais ASV prezidents Baraks Obama uzstājas mītiņā.
Pasaulē

Demokrātu bažas par Harisas kampaņu pieaug, Obama uzsver nepieciešamību balsot

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Sešpadsmit gadus pēc Baraka Obamas dinamiskās 2008. gada kampaņas viņš atgriezās uz skatuves, lai Pensilvānijā atbalstītu Kamalu Harisu, cenšoties saliedēt vēlētājus, jo viņas kampaņa saskaras ar izaicinājumiem pirms vēlēšanām.

Demokrātu bažas par Harisas kampaņu pieaug, Obama ...

Obamam, kuram tagad ir 63 gadi, kritizēja Donaldu Trampu un mudināja vēlētājus izvēlēties Harisu, lai Amerikai būtu labāka nākotne. Viņa uzstāšanās notiek laikā, kad demokrāti ir satraukti par Harisas kampaņu. Obama norādīja, ka tradicionālās republikāņu vērtības ir mainījušās Trampa vadībā, kuru viņš apsūdzēja par melošanu politisku labumu gūšanai. Viņš arī izaicināja potenciālos atbalstītājus, kuri varētu nevēlēties atbalstīt Harisu dzimuma aizspriedumu dēļ.

Kritizē Trampu

Obama aprakstīja Donaldu Trampu kā ļaunprātīgu, smieklīgu un nekompetentu draudu. Par Trampa prezidentūru viņš teica: “Mums nevajag vēl četrus gadus augstprātības, neveiklības, izrādīšanās un dalīšanās.” Viņš kritizēja Trampu par amerikāņu vērtību pārkāpšanu, sakot: “Agrāk tās nebija republikāņu un demokrātu vērtības. Agrāk mums bija strīdi par nodokļu politiku, bet mēs nestrīdējāmies par to, vai teikt patiesību vai nē.”

Atbalsts Kamalai Harisai

Obama mudināja vēlētājus atbalstīt Harisu, apgalvojot: “Amerika ir gatava apgriezt lapu... Mēs esam gatavi prezidentes Kamalas Harisas laikam.” Viņš atzina grūtības, ar kurām Harisa saskaras.

Piesaista tradicionālos vēlētājus

Obama centās piesaistīt tradicionālos republikāņu vēlētājus, kuri varētu būt vīlušies Trampa rīcībā. Viņš norādīja uz seksismu starp potenciālajiem vīriešu vēlētājiem, kuri varētu vilcināties atbalstīt Harisu, sakot: “Jūs domājat par to, ka nebalsosiet, jo domājat, ka tas ir spēka pierādījums... Tas nav pieņemami.”

Vēlētāju iesaistīšana

Obama uzsvēra nepieciešamību vēlēt: “Nesēdiet un ceriet uz labāko... Pieceļaties no dīvāna un balsojiet. Nolieciet telefonu un balsojiet, paņemiet draugus un ģimeni un balsojiet.”

Demokrātu bažas

Starptautiskajā vēlētāju vidē pieaug bažas par Harisas kampaņas izredzēm, jo aptaujas norāda uz saspringtu sacensību. Obamas ietekme tiek apšaubīta, ņemot vērā vēlētāju neprognozējamību un neskaidrības par to, kurš šobrīd no kandidātiem ir topā.

Neskatoties uz Obamas centieniem, viņa ietekme var nebūt pietiekama, lai nodrošinātu Harisas uzvaru. Tuvojoties vēlēšanu dienai, demokrāti pastiprina centienus iesaistīt vēlētājus, īpaši sievietes un minoritāšu grupas. Obama aicināja pūli aktīvi piedalīties vēlēšanu procesā, balsojot un atbalstot Harisu.