Divi Libānas armijas karavīri gājuši bojā Izraēlas gaisa triecienā pie dienvidu robežas
foto: Noureddine Ahmed/Shutterstock/ Vida Press
Libānas karogs.
Pasaulē

Divi Libānas armijas karavīri gājuši bojā Izraēlas gaisa triecienā pie dienvidu robežas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Izraēlas gaisa triecienā piektdien nogalināti divi Libānas armijas karavīri, bet vēl trīs ievainoti, pavēstīja Libānas armija.

Divi Libānas armijas karavīri gājuši bojā Izraēlas...

Triecienā trāpīts ēkai līdzās armijas kontrolpunktam Kafrā, Bint Džbeilas provincē Libānas dienvidos. Izraēlas armija notikušo nav komentējusi. Dažas stundas iepriekš Izraēlas armija bija apšaudījusi ANO miera uzturēšanas spēku (UNIFIL) štābu Libānas dienvidos, divus miera uzturētājus ievainojot.

Libānas armija lielākoties ir palikusi ārpus Izraēlas un kaujinieku grupējuma "Hizbollah" bruņotā konflikta, cenšoties izvairīties no konflikta paplašināšanās. Kad Izraēlas karaspēks sāka sauszemes iebrukumu Libānas dienvidos, Libānas armija atkāpās aptuveni piecus kilometrus no saviem novērošanas posteņiem līdzās robežai.

Taču, Izraēlai pastiprinot kampaņu pret "Hizbollah" ar spēcīgiem gaisa triecieniem un sauszemes iebrukumu, Libānas armija aizvien biežāk nonāk krustugunīs. Izraēlas gaisa triecienā šā mēneša sākumā tika nogalināts viens Libānas karavīrs un vēl viens ievainots.

Arī ANO miera uzturēšanas misija nonākusi Izraēlas un "Hizbollah" kauju krustugunīs. UNIFIL paziņoja, ka Libānas dienvidu pilsētā Nakurā notikuši sprādzieni misijas štābā pie novērošanas torņa. Viens no ievainotajiem miera uzturētājiem nogādāts slimnīcā Tirā, bet otrs saņēmis medicīnisko palīdzību uz vietas.

UNIFIL neprecizēja sprādzienu iemeslu. Izraēlas armija ziņoja, ka Izraēlas karavīri, kas darbojošies Libānas dienvidos, konstatējuši draudus un atbildējuši ar uguni, galu galā trāpot UNIFIL postenim un ievainojot divus miera uzturētājus. 

Armija paziņoja, ka sākotnējā pārbaudē konstatēts, ka iecerētais mērķis atradies aptuveni 50 metru attālumā no UNIFIL pozīcijām. Ceturtdien Izraēlas tanks šāvis tieši uz novērošanas torni UNIFIL štābā, ievainojot divus Indonēzijas miera uzturētājus, vēstīja ANO misija.

Tā arī paziņoja, ka Izraēlas karavīri uzbrukuši bunkuram bāzē, kur bija patvērums miera uzturētājiem, sabojājot transportlīdzekļus un sakaru sistēmu. Šie notikumi izraisījuši asu kritiku no Eiropas valstu puses, arī Itālijas un Francijas - to karavīri darbojas ANO spēkos