Krievu okupantu apšaudē ievainotais lietuvietis Ričards Savicks Ukrainas slimnīcā pamodies bez kājas — tā amputēta ārstu kļūdas dēļ
Ričards Savicks (foto: Ričardas Savickas / "Facebook")
Pasaulē

Krievu okupantu apšaudē ievainotais lietuvietis Ričards Savicks Ukrainas slimnīcā pamodies bez kājas - tā amputēta ārstu kļūdas dēļ

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

"Es ne tikai nezaudēju samaņu, bet arī varēju kustināt ievainotās kājas pirkstus, tāpēc, kad pēc operācijas ieraudzīju, ka kājas vairs nav, es biju šokā. Jo īpaši tāpēc, ka vēl trijās citās Ukrainas slimnīcās ķirurgi apgalvoja, ka kāju nevajadzēja amputēt," par notikušo joprojām pārdzīvo Ričards Savicks, kurš no Kijivas pārvests uz Kauņas slimnīcu.

Krievu okupantu apšaudē ievainotais lietuvietis Ri...

Kā vēsta TV3.lt, 55 gadus vecais uzņēmējs Ričards Savicks kopā ar četriem citiem brīvprātīgajiem veda palīdzību Ukrainas karavīriem, kad 24. jūnijā Doneckas apgabala Pokrovskas pilsētā viņu ievainoja Krievijas raķetes "Iskander" šķemba.

200 metru attālumā atlidoja pirmā "Iskander" raķete, kas sagrāva vairākas mājas, nogalināja piecus un ievainoja 42 civiliedzīvotājus, bet otrā raķete sprāga pavisam tuvu lietuviešiem un kļuva skaidrs, ka krievi bija mērķējuši tieši uz viņiem, par kuru ierašanos, iespējams, okupantiem bija ziņojuši vietējie nodevēji.

Sprādzienā Savicku ievainoja kājā. Viņš pastāstīja, ka samaņu nezaudēja, kolēģi viņam uzlika žņaugu, nogādāja līdz mašīnai un piecpadsmit minūšu laikā aizveda uz slimnīcu.

Pokrovskas slimnīcas viņu operēja, amputējot ievainoto kāju. Nav skaidrs, kādēļ tas darīts bez rentgenuzņēmuma, bez ārstu konsīlija un nenogādājot tajā pašā pilsētā esošajā kara slimnīcā, vēl nav skaidrs un notiek izmeklēšana. Tiek pieļauts, ka ķirurgi varēja būt pārguruši vai nepieredzējuši, taču nav izslēgta arī versija par apzinātu kaitējumu, ko nodarījuši krievu okupantu simpatizētāji. Tiek ziņots, ka Savicka intereses bez maksas apņēmies aizstāvēt kāds Ukrainas advokātu birojs.

Ar smago ievainojumu Pokrovskā Savicka likstas Ukrainā nebeidzās. Vispirms viņu pārveda uz slimnīcu Dnipro, taču tur krievu raķete sagrāva māju un nogalināja vairākus cilvēkus, un viņu pārveda uz galvaspilsētu Kijivu, bet arī tur pie slimnīcas sprāga trīs bumbas. "Es lūdzu mani evakuēt uz Lietuvu, jo sāku domāt, ka raķetes mani vajā,” ironizēja cietušais. Savukārt poļu muitnieki atteicās izlaist "Ārstu bez robežām" automašīnu, un Savicki nācās vest caur citu robežkontroles punktu, kas atradās pēc simts kilometriem, turklāt nācās braukt pa bedrainiem lauku ceļiem, un nekādas zāles nevarēja remdēt sāpes. Kauņā Ričards nokļuva kritiskā stāvoklī, taču ārstiem izdevās stabilizēt viņa stāvokli, un tagad vīrietis atveseļojas.

Ričards Savicks turpina ārstēšanos Kauņas slimnīcā, būs nepieciešama ilgstoša rehabilitācija. Sprādziena laikā viņam bija bojātas acis un plaušas, bet mēnesi kuņģis nepieņēma nekādu ēdienu, liekot visu izvemt. Par spīti visam, viņa stāvoklis ar katru dienu uzlabojas, un viņš ir apņēmības pilns turpināt palīdzēt ukraiņiem un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Ričarda optimismu stiprina līgava, kas katru dienu viņu apciemo, kā arī nesatricināmā drosme, kas izpaudās jau tālajā 1991. gada 13. janvārī, kad viņš bija Viļņas televīzijas centra aizstāvju pulkā pret atbraukušajiem krievu karavīriem, par ko viņš saņēma medaļu.