""Hamas" sāka šo konfliktu!": Baidens un Harisa piemin palestīniešu teroristu Izraēlā pastrādātā slaktiņa gadadienu
ASV viceprezidente Kamala Harisa un ASV prezidents Džo Baidens
Pasaulē

""Hamas" sāka šo konfliktu!": Baidens un Harisa piemin palestīniešu teroristu Izraēlā pastrādātā slaktiņa gadadienu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

ASV prezidents Džo Baidens un viceprezidente, demokrātu prezidenta amata kandidāte Kamala Harisa pirmdien ar skumjām pieminējuši gadskārtu kopš palestīniešu grupējuma "Hamas" sarīkotā slaktiņa Izraēlā, un pauduši arī nožēlu par palestīniešu civiliedzīvotāju lielajiem upuriem Izraēlas atbildes operācijas laikā.

""Hamas" sāka šo konfliktu!": Baidens un Harisa pi...

2023.gada 7.oktobrī "Hamas" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā, teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilistus, un sagrāba 250 ķīlniekus. Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu, Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamas" un uzsākusi plašu militāro operāciju teroristu kontrolētajā Gazas joslā.

"Liecināsim par 7.oktobra uzbrukumu neaprakstāmo brutalitāti, bet arī par to dzīvību skaistumu, kas tajā dienā tika nozagtas," aicināja Baidens. Savukārt Harisa norādīja, ka nekad neaizmirsīs 7.oktobra šausmas. "Es esmu satriekta par Izraēlas tautas zaudējumu un sāpēm," paziņoja politiķe.

Baidens savā paziņojumā piebilda, ka "vēsture atcerēsies 7.oktobri arī kā tumšu dienu palestīniešu tautai, jo "Hamas" šajā dienā izraisīja konfliktu". "Pārāk daudz civiliedzīvotāju ir pārāk daudz cietuši šajā konflikta gadā," norādīja Baidens. Arī Harisa savā paziņojumā norādīja, ka viņai "sāp sirds par nāves un iznīcināšanas apmēriem Gazā pēdējā gada laikā".

Baidens un Harisa, kura novembrī sacentīsies ar republikāņu kandidātu eksprezidentu Donaldu Trampu par prezidenta amatu, savos paziņojumos apliecināja ASV militāro aliansi ar Izraēlu.

"Gadu vēlāk mēs ar viceprezidenti Harisu joprojām esam pilnībā uzticīgi ebreju tautas drošībai, Izraēlas drošībai un tās tiesībām pastāvēt," sacīja Baidens.

Harisa norādīja, ka viņa "vienmēr cīnīsies par to, lai palestīniešu tauta varētu īstenot savas tiesības uz cieņu, brīvību, drošību un pašnoteikšanos". "Mēs arī turpinām ticēt, ka diplomātisks risinājums Izraēlas un Libānas pierobežas reģionā ir vienīgais ceļš, lai atjaunotu ilgstošu mieru," pauda Harisa, atsaucoties uz Izraēlas un šiītu kustības "Hizbollah" konflikta eskalāciju Libānā.