Lavrovs ievieš skaidrību, cik ilgi Krievija grasās postīt Ukrainu
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Pasaulē

Lavrovs ievieš skaidrību, cik ilgi Krievija grasās postīt Ukrainu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievija turpinās "speciālo militāro operāciju" Ukrainā tik ilgi, cik nepieciešams, lai novērstu Ukrainas draudi Krievijai, paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Lavrovs ievieš skaidrību, cik ilgi Krievija grasās...

Iintervijā žurnālam "Newsweek" Lavrovs turpināja dziedāt veco dziesmu, ka tā ir Ukraina, kas patiesībā apdraud Krieviju, un tādēļ Krievija turpinās karu Ukrainā, līdz tā pakļausies Krievijas prasībām. "Mums neatliek nekas cits, kā turpināt speciālo militāro operāciju, līdz tiks novērsti draudi, kas nāk no Ukrainas," viņš paziņoja.

Lavrovs arī uzsvēra, ka Kijeva noraidīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina 14. jūnijā izteikto "miera piedāvājumu", uzsākot 6. augustā iebrukumu Kurskas apgabalā.

Jāatgādina, ka Putina miera piedāvājuma prasības bija pavisam "pieticīgas". Viņš tikai vēlējās, lai Ukraina atzīst par Krievijas īpašumu tās teritorijas, kuras Krievija jau bija sagrābusi (Krima, Donbass), kā arī izved savu armiju no teritorijām, kuras Krievija jau ir oficiāli ierakstījusi savā konstitūcijā kā sev piederošas, taču tā arī nav spējusi iekarot — visu Zaporižjas, Hersonas, Doneckas un Luhanskas apgabalu teritorijas, tādējādi par pliku "paldies" atdodot agresorvalstij tādas Ukrainas pilsētas kā Zaporižja, Hersona, Kramatorska, Slavjanska, Pokrovska un citas. Vēl Putinam labpatiktos, lai Ukraina pati veiktu savy "demilitarizāciju un denacifikāciju", uz visiem laikiem atteiktos no mērķa iestāties NATO, atteiktos no plāniem atgūt kodolarsenālu, piešķirtu krievu valodai īpašu statusus, kā arī titu atceltas visas Rietumu sankcijas pret Krieviju, kuras, kā gadiem ilgi stāstīja Kremļa propaganda, Krievijai nākot "tikai par labu".

Ukraina šīs prasības nodēvēja par ultimātu, un atteicās izpildīt, prasot Krievijas okupācijas armijas izvešanu.

Septembrī Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka pašlaik Krievijai nav citas alternatīvas, kā uzvarēt "speciālajā militārajā operācijā", kā Krievija joprojām liekulīgi dēvē 957 dienas ilgstoši asiņaino invāziju Ukrainā — drīz jau ilguma ziņā pietuvojoties Lielajam Tēvijas karam, kas ilga 1418 dienas. Viņš paskaidroja, ka Krievija plāno karot līdz visu izvirzīto mērķu sasniegšanai, tos pārāk nekonkretizējot.

Savukārt "eksliberālais" Krievijas bijušais prezidents Dmitrijs Medvedevs nemaz neslēpa, ka sen nav runas par kaut kādu "denacifikāciju un demilitarizāciju", bet Krieviju interesē tikai pilnīga Ukrainas iznīcināšana un tās teritorijas aneksija, bet pēc tam pienāks kārta arī citām valstīm.