Pasaulē

VIDEO: Japānas lidostā pēkšņi uzsprāgst Otrā pasaules kara laika bumba; lidmašīna tikko bija pabraukusi garām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Mijazaki lidosta Japānas dienvidrietumos bija spiesta uz laiku pārtraukt darbību pēc Otrā pasaules kara laika bumbas sprādziena.

VIDEO: Japānas lidostā pēkšņi uzsprāgst Otrā pasau...

Trešdien lidosta tika slēgta pēc tam, kad bumbas sprādziena rezultātā uz lidostas manevrēšanas joslas radās apmēram 7 metrus plata un 1 metru dziļa bedre, bet asfalta fragmenti aizlidoja aptuveni 200 metru rādiusā, nodarot skādi arī skrejceļam, vēsta "Kyodo News".

Sprādziens lika atcelt vairāk nekā 80 reisus, taču, par laimi, neviens nav cietis. Īsi pirms sprādziena no lidostas bija pacēlušās četras iekšzemes reisu lidmašīnas. Viena lidmašīna brauca netālu no sprādziena vietas nieka divas minūtes pirms sprādziena.

Japānas Pašaizsardzības spēku sapieru vienība apstiprināja, ka sprāga apmēram 250 kg bumba, bet Japānas valdība norādīja, ka tā bija ražota ASV.

Ceturtdienas rītā lidosta atsāka darbību. Speciālisti turpinās pārbaudīt manevrēšanas joslas apkārtni, taču lidojumu grafikam tas netraucēs, paziņojusi Transporta ministrija.

Šajā lidostā, kas agrāk bija Japānas impērijas gaisa spēku bāze, bieži atrod nesprāgušas Otrā pasaules kara laika bumbas, piemēram, divas bumbas atrada 2011. gadā, bet vēl vienu — 2021. gadā. Kara laikā no šīs bāzes pacēlās kamikadzes lidmašīnas, lai dotos pašnāvnieku misijās.

Kaut gan kopš Otrā pasaules kara beigām pagājuši 79 gadi, Japānas teritorijā joprojām atrod daudzas nesprāgušas bumbas. Aģentūra "Reuters" vēsta, ka 2023. gadā tika likvidētas 2348 bumbas, kuru kopējais svars bija 41 tonna.