Melānija Trampa pauž atbalstu abortu tiesībām, nostādot savu vīru neveiklā situācijā
foto: Shutterstock
Melānija Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņā manīta reti.
Pasaulē

Melānija Trampa pauž atbalstu abortu tiesībām, nostādot savu vīru neveiklā situācijā

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Bijusī ASV pirmā lēdija Melānija Trampa pauda pārliecību, ka "nav vietas kompromisiem" attiecībā uz sievietes "individuālo brīvību", pēc tam kad laikraksts "The Guardian" citēja fragmentus no viņas gaidāmās grāmatas, kurā viņa pauž atbalstu abortu tiesībām, norādot, ka šīm tiesībām jābūt brīvām no jebkādas valdības iejaukšanās vai spiediena.

Melānija Trampa pauž atbalstu abortu tiesībām, nos...

"Individuālā brīvība ir pamatprincips, ko es aizstāvu. Bez šaubām, nav vietas kompromisiem attiecībā uz šo būtisko tiesību, ko visas sievietes iegūst jau piedzimstot: individuālo brīvību. Ko patiesībā nozīmē frāze “mans ķermenis, mana izvēle'?" bijusī pirmā lēdija sacīja video, kas publicēts platformā “X”.

Viņas aizstāvība abortu tiesībām ir pretrunā ar viņas vīra pozīciju aptuveni mēnesi pirms vēlēšanām. Donalds Tramps regulāri pieskaita sev nopelnu par “Roe pret Wade” atcelšanu, kas likvidēja federālo aizsardzību pret abortiem un noveda pie stingru ierobežojumu ieviešanas lielākoties republikāņu vadītajos štatos. Tomēr bijušais prezidents ir paziņojis, ka, ja viņš tiks atkārtoti ievēlēts, viņš uzliktu veto federālajam abortu aizliegumam un uzskata, ka šis jautājums būtu jārisina štatu līmenī.

Melānija Trampa lielākoties ir bijusi prombūtnē no kampaņas laikā, kamēr viņas vīrs kandidē uz trešo prezidentūras termiņu, un ir saglabājusi zemu profilu, izņemot dažus video, kas pēdējo nedēļu laikā publicēti sociālajos medijos, lai veicinātu viņas grāmatas popularitāti. 

Saskaņā ar laikrakstu "The Guardian", bijusī pirmā lēdija savā grāmatā raksta: "Kāpēc kādam citam, izņemot pašu sievieti, būtu jābūt tiesībām lemt par to, ko viņa dara ar savu ķermeni? Sievietes fundamentālās individuālās brīvības tiesības dod viņai tiesības, ja viņa tā vēlas, pārtraukt savu grūtniecību."

Melānija Trampa un viņas stils - uz sarkanā paklāja un ikdienā

Tikmēr bijušais prezidents savas kampaņas laikā ir bijis pretrunīgs attiecībā uz abortu tiesībām, dažkārt cenšoties orientēties šajā jautājumā. Nesen viņš paziņoja, ka neatbalstīs balsojumu par abortu tiesību paplašināšanu viņa dzimtajā Floridā, tikai 24 stundas pēc tam, kad viņš bija ierosinājis, ka varētu to atbalstīt. Viņš arī ir centies pozicionēt sevi kā sieviešu "aizsargu", apgalvojot, ka amerikāņu sievietes neapsvērs abortu jautājumu, ja viņš tiks ievēlēts.