Pasaulē

No šodienas ap Zemi riņķos divi dabiskie pavadoņi. Kā tas iespējams, cik ilgi un ar ko šis debess ķermenis ir īpašs?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Neliels asteroīds "2024 PT5" no šodienas, 29. septembra līdz 25. novembrim kļūs par "minimēnesi", Zemes gravitācijas ietekmē lidojot orbītā ap mūsu planētu, pēc tam atgriezīsies asteroīdu joslā.

No šodienas ap Zemi riņķos divi dabiskie pavadoņi....

Zinātnieki šo objektu atklāja 7. augustā, izmantojot ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System jeb Pēdējās brīdināšanas sistēma par asteroīdu ietriekšanos Zemē) sistēmu Dienvidāfrikas astronomiskajā observatorijā Sazerlendā.

Dažos gadījumos "minimēness" parādība var ilgt pat vairākus gadus, asteroīdam veicot vienu vai vairākus apgriezienus ap Zemi, bet citi nepabeidz pilnu apgriezienu, un šādā gadījumā šī parādība ilgst tikai dažus mēnešus, nedēļas vai pat dienas, vēsta Space.com.

Lai kosmisko objektu varētu uzskatīt par "minimēnesi", tam jāpietuvojas Zemei apmēram 4,5 miljonu km attālumā un tam ir jābūt apmēram 3540 km/h stabilam ātrumam, norādīja ar Madrides Komplutenses universitātes (Universidad Complutense de Madrid) profesors Karloss de la Fuente Markoss. Viņš pastāstīja, ka šis asteroīds pieder Ardžuna asteroīdu joslai. Prognozē, ka 29. septembrī asteroīds būs apmēram 3,44 miljonu kilometru attālumā no Zemes, bet 25. novembrī — 3,56 miljonu kilometru attālumā.

Vai šo "minimēnesi" varēs saskatīt?

Diemžēl jāapbēdina, ka niecīgā izmēra un spilgtuma dēļ šo Mēness pagaidu kompanjonu ar neapbruņotu aci nevarēs redzēt. 

"Objekts ir pārāk mazs un blāvs, lai to saskatītu ar parastiem amatieru teleskopiem un binokļiem. Tomēr objekts ir pietiekami spilgts, lai to novērotu ar profesionālu astronomu izmantotajiem parastajiem teleskopiem," Markoss izteicās Space.com. "Lai novērotu šo objektu, nepieciešams vismaz 30 collu teleskops, kā arī CCD vai CMOS detektors; nepietiks ar 30 collu teleskopu un cilvēka aci aiz tā."

Tiesa, ja jums nav šāda jaudīga teleskopa tagad, nemetiet plinti krūmos — asteroīds atgriezīsies 2055. gadā, sola zinātnieki.