Arheologi atšifrē Parīzes Dievmātes katedrālē apbedītā Jātnieka personību
foto: AFP/Scanpix
Šajā sarkofāgā Parīzes Dievmātes katedrālē atrada slavena franču dzejnieka pīšļus.
Pasaulē

Arheologi atšifrē Parīzes Dievmātes katedrālē apbedītā Jātnieka personību

Māris Puķītis

Jauns.lv

Parīzes Dievmātes katedrālē atrastās mirstīgās atliekas pēc divu gadu pētījumiem ir identificētas – slavenajā dievnamā apbedīts franču Renesanses dzejnieks Joahims du Bellē, kurš nomira 37 gadu vecumā.

Arheologi atšifrē Parīzes Dievmātes katedrālē apbe...

Aizzīmogoto sarkofāgu ar vīrieša skeletu atrada 2022. gadā izrakumos, kas sekoja 2019. gada postošajam ugunsgrēkam.

Tulūzas Universitātes slimnīcas kriminālistikas institūta analīzes atklāja kaulu tuberkulozes, hroniska meningīta un biežas zirgu izjādes pazīmes, kas pamudināja seno nelaiķi nodēvēt par Jātnieku.

Tagad bioloģiskās antropoloģijas profesora Ērika Krubēzi vadītā komanda paziņojusi savu hipotēzi par vīrieša identitāti – tas bijis 16. gadsimtā dzīvojušais dzejnieks Joahims du Bellajs. “Viņš atbilst portreta kritērijiem,” preses konferencē sacīja Krubēzi. “Viņš ir izcils jātnieks, cieš no abiem apstākļiem, kas minēti dažos viņa dzejoļos, piemēram, “La Complainte du désespéré”, kur viņš apraksta “šo vētru, kas aizmiglo [viņa] prātu”, un viņa ģimene piederēja karaļa galmam un pāvesta tuvajai svītai.”

Dzimis Anžū Francijas rietumos Luāras ielejā 1522. gadā, du Bellē vēlāk pārcēlās uz Parīzi un Romu, kur Renesanses laikā sacerēja savus galvenos darbus, tostarp slaveno franču valodas kā mākslas valodas aizstāvību, kuras literatūra varot konkurēt ar senās Grieķijas un Romas “kvalitāti un izteiksmīgumu”. Gadiem ilgi slimību mocīts, viņš nomira 1560. gadā 37 gadu vecumā.

Pēc viņa nāves uzskatīts, ka dzejnieks apglabātas Parīzes Dievmātes katedrālē līdzās viņa radiniekam un garīdzniekam Žanam du Bellē. Pēdējā mirstīgās atliekas tika atrastas apraktas zem ēkas kapelas, dzejnieka kapa vieta, neskatoties uz gadiem ilgiem meklējumiem,  palika nezināma.

Pēc 2019. gada ugunsgrēka arheologi, kas strādāja pie katedrāles restaurācijas, atklāja vairāk nekā 100 kapus, tostarp divus ar svinu pārklātus sarkofāgus.

Ne visi izrakumos iesaistītie arheologi ir pārliecināti, ka skelets pieder du Bellē. Runājot preses konferencē, izraumu vadītājs Kristofs Besnjers norāda, ka izotopu analīze liecina, ka vīrietis uzaudzis Parīzes vai Lionas reģionos, nevis Anžū. Izotopi jeb ķīmisko elementu variācijas ar atšķirīgu neitronu skaitu to kodolos tiek patērēti ar uzturu un dzeramo ūdeni, pirms tie nonāk cilvēku zobos un kaulos.

Krubezī atbild, ka dzejnieks uzauga, dzīvojot kopā ar Žanu du Bellē, kurš kalpoja par Parīzes bīskapu. Pilnīgu atbildi varētu sniegt tikai aizgājēja zobu suka ar viņa DNS.