Irāna Krievijai nosūtījusi ballistisks raķetes, bet sūtījumā nav iekļāvusi raķešu palaišanas iekārtas
foto: AFP/Scanpix
Joprojām nav skaidrs, kāpēc Irāna nav piegādājusi Krievijai nodoto raķešu "Fath-360" palaišanas iekārtas.
Pasaulē

Irāna Krievijai nosūtījusi ballistisks raķetes, bet sūtījumā nav iekļāvusi raķešu palaišanas iekārtas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Irānas Krievijai nosūtījusi ballistiskās raķetes, tomēr nenoskaidrotu iemeslu dēļ tā nav agresorvalstij piegādājusi mobilās palaišanas iekārtas.

Irāna Krievijai nosūtījusi ballistisks raķetes, be...

Joprojām nav skaidrs, kāpēc Irāna nav piegādājusi Krievijai nodoto raķešu "Fath-360" palaišanas iekārtas. Kā medijam "Reuters" norādīja divi uzrunātie eksperti - Eiropas izlūkdienesta amatpersona un ASV amatpersona- , tam varētu būt vairāki iemesli.

Pirmais - Krievija, iespējams, plāno pārveidot kravas automašīnas, lai tās varētu pārvadāt raķetes, kā to ir darījusi Irāna.  Cits iemesls - atsakoties no palaišanas iekārtu piegādēm, Irāna rada telpu jaunām sarunām ar Rietumu lielvarām par spriedzes mazināšanu. Jebkurā gadījumā tas, ka nav palaišanas iekārtu, rada jautājumus - kad un vai šie ieroči būs pieejami lietošanai.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens 10.septembrī paziņoja, ka Irāna ir piegādājusi Krievijai raķetes "Fath-360" un "visticamāk jau pēc dažām nedēļām tās izmantos Ukrainā". Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns šonedēļ apgalvoja, ka jaunā Irānas valdība kopš pilnvaru uzņemšanās augustā Krievijai nekādus ieročus nav piegādājusi. Reformista Pezeškiāna uzvara Irānas prezidenta vēlēšanās raisīja cerības, ka attiecības Irānas un rietumvalstu starpā varētu normalizēties, tomēr vairāki notikumi kopš vēlēšanām raisa bažas, ka šis ceļš nebūs viegls.

Reaģējot uz raķešu piegādi, ASV, Lielbritānija, Francija un Vācija otrdien paudušas Irānai nosodījumu un paziņojušas par sankciju piemērošanu vainīgajām personām. "Mums ir apstiprinājums, ka Irāna ir veikusi ballistisko raķešu piegādes Krievijai, un mēs nekavējoties veiksim pasākumus, lai atceltu divpusējos gaisa satiksmes pakalpojumu nolīgumus ar Irānu," paziņojusi Vācijas Ārlietu ministrija.