Dublinā: nelegālā atkritumu izmešana pēdējo piecu gadu laikā ir izmaksājusi pašvaldībai vairāk nekā 5 miljonus eiro
foto: Mark Henderson / Alamy/ Vidapress
Dublina, Īrija.
Pasaulē
2024. gada 16. septembrī, 22:19

Dublinā: nelegālā atkritumu izmešana pēdējo piecu gadu laikā ir izmaksājusi pašvaldībai vairāk nekā 5 miljonus eiro

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Nelegālā atkritumu izmešana Dublinā pēdējo piecu gadu laikā ir izmaksājusi Dublinas pašvaldībai 5,2 miljonus eiro. Lai cīnītos ar šo problēmu, no nākamā gada sākuma visapdzīvotākajā pilsētas centra rajonā, netālu no Mountjoy laukuma, tiks uzstādītas videonovērošanas kameras.

Dublinā: nelegālā atkritumu izmešana pēdējo piecu ...

“The Irish Times” norāda, ka kopējās izmaksas — darbaspēks, tehnika un atkritumu izvešana — no 2019. gada līdz 2024. gada aprīlim ir sasniegušas 5 205 422 eiro. Šajā periodā pašvaldība ir saņēmusi 61 824 ziņojumus par nelegālu atkritumu izmešanu. Vien 2024. gada pirmajos trijos mēnešos šīs problēmas risināšanai tika iztērēti 214 424 eiro, reaģējot uz 3 496 ziņojumiem. Saskaņā ar Dublinas pašvaldības jaunajiem plāniem videonovērošanas kameras tiks uzstādītas pilsētas vispiesārņotākajā rajonā — netālu no North Circular ielas un Mountjoy laukuma —, lai cīnītos ar šo problēmu

Kameras plānots uzstādīt jau nākamā gada sākumā uz Belvedere Place, Sherrard Street Lower un Summer Street North. Patrīcija, 60 gadus veca iedzīvotāja, kura dzīvo netālu no Belvedere Place un Sherrard Street Lower, apraksta atkritumus šajā rajonā kā "bīstamus". Viņa uzsver, ka cilvēki no citām vietām bieži vien nelegāli izgāž savus atkritumus pilsētas ielās un šaurajās ejās.

"Uz ielām redzēsiet maisus [tos izmetuši vietējie iedzīvotāji], bet ir arī tādi, kas iebrauc no citām vietām un vienkārši izmet savus atkritumus šeit," viņa saka, piebilstot: "Mēs redzam cilvēkus BMW automašīnās, kuri iebrauc tikai, lai izmestu savus atkritumu maisus."

"Kaut arī dažiem apkārtnes iedzīvotājiem ir atkritumu konteineri, dažās Viktorijas laikmeta ēkās vienkārši nav pietiekami daudz vietas konteineriem, tāpēc īrnieki un māju īpašnieki izmanto pašvaldības ielu konteinerus. Publiskie konteineri ātri piepildās, un līdzās tiem tiek novietoti atkritumu maisi, kas uzkrājas dienas laikā, jo cilvēki tos regulāri izmet, dodoties uz darbu," stāsta Patrīcija.

Patrīcija dzīvo šajā apgabalā jau aptuveni 30 gadus. Viņa saka, ka atkritumi piesaista kaijas un citus dzīvniekus, kas tos izplata pa ielām. Viņa neuzskata, ka videonovērošanas kameru uzstādīšana ir labs risinājums. Viņa uztraucas par savu privātumu un uzskata, ka nauda būtu labāk izlietota radošākiem, proaktīviem pasākumiem, piemēram, pazemes atkritumu konteineru uzstādīšanai.

Niltons Džuniors, picas restorānu "Point" uz Belvedere ielas blakus publiskajam konteineram īpašnieks, norāda, ka problēma ir saasinājusies pēdējos mēnešos kopš depozīta atgriešanas sistēmas "Re-turn" ieviešanas. Viņš skaidro, ka ir cilvēki, kuri atver atkritumu maisus, meklējot pārstrādājamas pudeles un bundžas. Citi iedzīvotāji uzskata, ka nelegālas atkritumu izmešanas problēma pēdējos gados ir būtiski uzlabojusies. Viena iedzīvotāja no Summer Street North atceras, ka 50 gadu garumā atkritumu maisi pastāvīgi tika atstāti uz viņas ielas, bet šobrīd situācija ir daudz labāka.