Čehijas Drošības dienests brīdina par Ķīnas aģentu darbībām "LinkedIn" tīklā
foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
"LinkedIn" ikona.
Pasaulē
2024. gada 16. septembrī, 20:23

Čehijas Drošības dienests brīdina par Ķīnas aģentu darbībām "LinkedIn" tīklā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Čehijas Drošības informācijas dienests savā 2023. gada ziņojumā raksta, ka Ķīnas aģenti sazinās ar viņu akadēmiķiem “LinkedIn” tīklā, lai iegūtu publiski nepieejamo informāciju par valsts politisko stāvokli, ziņo “Euronews”.

Čehijas Drošības dienests brīdina par Ķīnas aģentu...

Ķīnas izlūkdienesti izmanto viltus profilus, pārstāvot Singapūras vai Honkongas bāzētus personāla atlases vai konsultāciju uzņēmumus, lai sazinātos ar akadēmiķiem. Pēc tam viņi lūdz akadēmiķiem sagatavot ziņojumus un pētījumus jomās, kas atbilst Ķīnas politiskajām interesēm, piedāvājot finansiālu atlīdzību. Ķīnieši arī mēģina pievilināt akadēmiķus, piedāvājot pilnībā finansētus ceļojumus uz Ķīnu. Viņi piedāvā apmeklēt valsts sponsorētus pasākumus, iegūt jaunas kontaktpersonas, kuras var būt noskaņotas atbalstīt Ķīnas intereses Čehijā.

“Kad Ķīna uzzina par pasākumu Čehijā, kurā varētu parādīties negatīvi komentāri par to, tā sāk veikt sistēmiskus soļus, lai iegūtu nepieciešamo informāciju par pasākuma atrašanās vietu, saturu un dalībniekiem,” teikts Čehijas drošības dienesta pārskatā.

“LinkedIn” pārstāvis teica “Euronews Next”, ka viltus kontu izveide pārkāpj viņu pakalpojumu noteikumus. “LinkedIn” komanda koncentrējas uz šādu kontu dzēšanu. “LinkedIn” pārskats norāda, ka no 2023. gada jūlija līdz decembrim automatizētā aizsardzības sistēma un manuālie izmeklējumi palīdzējuši bloķēt 99,6 % šādu viltoto profilu.

Līdzīgas taktikas novērotas arī Lielbritānijā un ASV

Maijā publicētajā ASV Aizsardzības departamenta ziņojumā Ķīnas valsts pārstāvji tika apsūdzēti viltotu profilu un darba piedāvājumu izveidošanā, mērķējot uz pašreizējiem un bijušajiem valsts dienestu darbiniekiem. Ziņojumā minēts, ka Ķīnas mērķis ir pierunāt cilvēkus izpaust konfidenciālu informāciju, apdraudot valsts drošību.

MI5 vadītājs Kens Makkalums pagājušā gada oktobrī laikrakstam “The Guardian” sacīja, ka Ķīnas valsts pārstāvji ir sazinājušies ar vairāk nekā 20 000 Lielbritānijas pilsoņu caur “LinkedIn”. Pēc Makkaluma teiktā, mērķis bija iegūt nozares vai tehnoloģiju noslēpumus, nozogot informāciju no cilvēkiem, platformā uzdodoties par personāla atlases konsultantiem.